Kadına yönelik şiddet: Kırıkkale örneği
Violence against women: Kırıkkale example
- Tez No: 419199
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DOLUNAY ŞENOL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: violence against women, violence in family, being a women, social gender concept
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 248
Özet
Yaptığımız çalışma, kadınların yaşadıkları şiddete ve şiddetin boyutlarına dair bir araştırmadır. Çünkü bilindiği gibi, şiddet üzerine en çok tartışma yapılan konuların başında gelmektedir. Öyle ya da böyle, maalesef pek çok kadın şiddete maruz kalmaktadır.Aslında şiddete yönelik bir araştırma yapmak, dile getirildiği kadar kolay olmamaktadır. Keza geleneksel yapıyla şekillenen toplumlarda şiddet olaylarının aile içerisinde kalmasının gerekliliğine inanılmaktadır. İnsanlar kolay kolay mahremiyet alanlarını başkalarının duymasını istememektedir. Her ne yaşarlarsa yaşasınlar; bu yaşadıklarını gizli tutmayı tercih etmektedirler. Bu ise; yapılan çalışmaları güçleştirmektedir.Şiddet hemen hemen her toplumda görülebilen bir vaka olarak karşımıza çıkmaktadır. İster geleneksel olsun, ister modern olsun, şiddet kelimesinden bahsetmeyen toplum yoktur. Bu doğrultuda biz de kendimize, Kırıkkale'yi temel aldık. Tabi ilk öncelikle, şiddet ve şiddetin belirli ? başlı kavramlarından yola çıkılmıştır. Şiddetin tanımı yapılmıştır, şiddetin nedenleri ve çeşitleri ele alınmıştır. Şiddete hukuki mercilerin bakış açısı yansıtılmaya özen gösterilmiştir.Özetle genel bir çerçeve ile şiddet profili çizilmeye çalışılmıştır. Çeşitli grafiklerden ve istatistiklerden yararlanılmıştır. Daha sonra ise; Kırıkkale'de yaşayan kadınlara anket uygulanmıştır. Bu bağlamda Kırıkkale örneği ile konu aydınlatılmaya çalışılmıştır.Anahtar Kavramlar: kadına yönelik şiddet, aile içi şiddet, kadın olmak, toplumsal cinsiyet kavramı?
Özet (Çeviri)
The study we have done is a survey about which the violence against women and its dimension. As it is known, violence is one of the most diccussed topics. No matter how it is, a lot of women experience the violence.Actually, a research about violence is not easy as it is mentioned. Also, keeping the violence events like a secret in the family is believed as a necessary in the societies shaping with traditional terms. People are hardly willing to be heard of privacy areas by others. No matter what they experienced, they prefer to keep it hidden. But this make the survey harder.Violence is an issue that we can encounter with any society. Whether traditional or modern, there is no society talking about the verb of ?violence?. For this reason, we have made our survey basing on Kırıkkale. Of course firstly we started with violence and main headlines of violence. Definition of violence has made, causes and types of violence is discussed. It is strived to reflecting of perspective of legal authority against violence.Briefly, with a general look the violence is tried to explain. Various graphics and statistics are used. Later, questionnarie is polled on women who live in Kırıkkale. In this point, thanks to the example of Kırıkkale, the topic is tried to alighten.