Etkin piyasa hipotezi kapsamında fiyat-hacim ilişkisi: Doğrusal ve doğrusal olmayan nedensellik analizleri
Price - volume in scope efficient market hypothesis: Linear and non-linear causality analysis
  1. Tez No: 419210
  2. Yazar: TUĞBA KAPLAN ÜNAK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DÜNDAR KÖK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Fiyat-Hacim İlişkisi, BIST 100, Nedensellik Analizi, Doğrusal Olmayan Nedensellik
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu çalışmanın amacı, Borsa İstanbul' da pay senedi ve işlem hacmi arasındaki nedensellik ilişkisini doğrusal ve doğrusal olmayan nedensellik testleri kullanarak incelemektir. 02.02.2009-16.11.2015 tarihlerini kapsayan veri seti günlük gözlemlerden oluşmaktadır. Doğrusal nedensellik testi için Granger (1969) tarafından geliştirilen testlere yer verilmiştir. Doğrusal olmayan nedensellik analizi için ise Hiemstra ve Jones (1994) ve Diks ve Panchenko (2006) tarafından geliştirilen testler kullanılmıştır. Doğrusal nedensellik sonuçları fiyattan hacme nedensellik olduğunu gösterirken, doğrusal olmayan nedensellik testlerinde ise fiyattan hacme ve hacimden fiyata çift yönlü nedensellik sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine causal relationships between stock price and trading volume linear and nonlinear causality tests. The data is occured on daily observations and the period covers 2 January 2009 – 16 November 2015. We use causality tests developed by Granger (1969) and for linear causality analysis. For nonlinear causality analysis we use developed by Hiemstra and Jones (1994) and Diks and Panchenko (2006). Results from the linear causality tests show that there is causal relationship to volume from price. Results from the nonlinear causality test indicate that nonlinear causality there is both the from the price of the price from the volume. Keywords : Price-Volume relationship, In Istanbul Stock Exchange , Causality Analysis, Non-Linear Causality