Borsada işlem gören bankaların hisse senedi fiyat ve işlem hacimlerinin zayıf formda etkinliğinin test edilmesi: ABD'de borsada işlem gören bankaların analizi
Testing weak form market efficiency of publicly traded banks in The United States
  1. Tez No: 566439
  2. Yazar: ABDULKADİR CEVDET ÖZGEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TOLGA OMAY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Maliye, İşletme, Finance, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: EPH, ABD'de işlem gören bankalar, birim kök testi, EMH, weak-form efficiency, US bank stocks, unit root test
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Türk Hava Kurumu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Halka açık piyasalarda hisse senedi fiyatlarının öngörülebilirliği, Etkin Piyasa Hipotezi'nden (EPH) ve ilgili Rassal Yürüyüş Teorisinden bu yana çok fazla tartışma konusu olmuştur. EPH'nin destekçileri, hisse senedi fiyatlarının rassal bir yürüyüş izlediğini ve tarihsel finansal verilere ilişkin temel (yarı güçlü form) ve teknik analizler (zayıf form) temelinde öngörülemeyeceğini belirtmektedirler. Bu çalışma, yatırımcılar için büyük önem taşıyan zayıf form piyasa etkinliği kavramına odaklanmaktadır. Bu çalışmanın amacı, ABD'de halka açık 73 bankanın hisse senetlerinin zayıf form piyasa etkinliğinin hisse senedi fiyat ve işlem hacmi verileriyle test etmektir. Ayrıca, ikisi çalışmada kullanılan verilerden hesaplanan ve diğeri DJUSBK olan, üç endeksin fiyat ve işlem hacmi kapsamında zayıf formda etkinliği de test edilmiştir. Yeni geliştirilen doğrusal olmayan birim kök testleri ve panel birim kök testleri, Kasım 2006 - Aralık 2016 arasındaki tarihler için aylık verilere uygulanmıştır. Doğrusal olmayan birim kök testi sonuçları, söz konusu dönemde, 73 banka arasında 44 bankanın durağan olduğunu, ancak işlem hacmi göz önüne alındığında, aynı dönemde durağan banka sayısının 66'ya yükseldiğini göstermiştir. Sonuçlar ayrıca, DJUSBK Fiyat endeksinin zayıf formda etkin olmadığını da göstermiştir. Ancak, DJUSBK Hacmi endeksinin etkin olduğu görülmüştür. Ek olarak, bu çalışmada hesaplanan endekslerin zayıf form etkinliğinde durağan olduğu ve etkin olmadığı görülmüş; farklı testlerin verilerin durağanlığını bulmada farklı güçlere sahip olduğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The predictability of stock prices in publicly traded markets has been the subject of much debate since the Efficient Market Hypothesis (EMH) and the related Random Walk Theory. Supporters of the EMH state that stock prices follow a random walk and are unpredictable on the basis of fundamental (semi-strong form) and technical analyses (weak-form) of historical financial data. This study focuses on the concept of weak form market efficiency. The purpose of this study is to test the weak form market pricing and volume efficiency of the stocks of 73 publicly traded banks in the United States. In addition, pricing and volume efficiency of three U.S. publicly traded banking indexes, two of which are calculated from the measured data and the other is DJUSBK, are also tested. Newly developed nonlinear unit root tests and panel unit root tests are applied to monthly data, for the dates between November 2006 to December 2016. The results indicate that, 44 of the 73 banks are stationary and therefore, not efficient in the weak form price efficiency, however, when volume is considered, again for the same period, this number increases to 66. The results also showed that, DJUSBK Price index is not efficient. However, DJUSBK Volume indexes calculated by the Dow-Jones Stock Market are efficient. In addition, it is shown that the indexes that are calculated in this study are not efficient in the weak-form volume efficiency. It is also observed that different tests had different strengths in finding the stationarity of the data.