Konaklama işletmelerinde yiyecek - içecek tedarik zincirinin yapısal analizi: Antalya Kemer bölgesi örneği
Structural analysis of supply chain at the food and beverage department in the hospitality industry: Application for Kemer
- Tez No: 419229
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KUDRET GÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Konaklama İşletmesi, Yiyecek-içecek, Tedarik Zinciri Yönetimi, Tedarik Zinciri Performansı, Hospitality Business, Food and Beverage, Supply Chain Management, Supply Chain Performance
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Tedarik zinciri yönetimi, günümüzde pek çok işletmenin en önemli işlevlerinden biri haline gelmiştir. Konaklama işletmelerinde de durum aynıdır. Bir taraftan işletmede üretilen ürün ve hizmetlerin kalitesini yükseltirken, diğer taraftan da maliyetlerin minimum seviyede tutulması, doğru tedarik politikaları ve yönetimine bağlıdır. Özellikle yiyecek-içecek ürünlerinin ilk aşamada satın alınmasından son aşamada müşteriye sunulmasına kadar geçen süreçte hızla bozulmaya elverişli ürünler olması, yiyecek-içecek tedarikinin önemini arttırmakta ve konaklama işletmelerinin tedarik faaliyetleri arasında önemli bir yer tutmasına neden olmaktadır. Bu noktadan hareketle çalışmada, günümüzde konaklama işletmelerinde yiyecek ve içecek tedarikinde uygulanan yöntemlerin belirlenmesi ve bu işletmelerin tedarik performanslarının ölçülmesi amaçlanmıştır. Çalışma örneklemi olarak Antalya ili Kemer bölgesindeki otel işletmeleri belirlenmiştir. Çalışma anket uygulaması olarak gerçekleştirilmiş ve her işletmeden konu ile ilgili bir yöneticiye ulaşılmıştır. Elde edilen veriler SPSS v20 istatistik programı ile değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Supply chain management has become one of the most important functions for many managerial operations. It is also the same for hospitality operations. All firms aim to have greater quality in supplied goods and services with minimum cost. It is only possible with right supply management policies. Especially, supply chain management for food and beverage products becomes an important issue for hospitality managements, since they can decay very rapidly in the processes of purchasing at the first step to offering at the last step. In this regard, current studies aim to assess supply chain management performance for food and beverage products of hospitality managements. By considering accessibility, the research includes hospitality business which is operated in the Kemer-AntalyaProvince. The study was conducted as questionnaire research. Findings were analyzed with SPSS v20 statistics program.