İleri evre küçük hücreli dışı akciğer kanserli hastalarda serum netrin-1 düzeyleri ve klinikopatolojik faktörler ile ilişkisi
Plasma netrin-1 concentrations in patients with advanced non small cell lung cancer and its correlation with clinicopathological factors
  1. Tez No: 419687
  2. Yazar: MAHMUT EMRE YILDIRIM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MAHMUT GÜMÜŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Yan Dal Uzmanlık
  5. Konular: Onkoloji, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: Netrin-1, lung cancer, treatment, biomarker
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Onkoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 39
Özet
Akciğer kanseri tüm dünyada kanser ölümlerinin en sık nedenidir. Tüm kanser ölümlerinin yaklaşık üçte birini oluşturur. Akciğer kanserlerinin yaklaşık %80' ini küçük hücreli-dışı histoloji (KHDAK) oluşturmaktadır. Bu olguların 1/3' ü tanı anında lokal ileri evrededirler. Lokal ileri KHDAK' li hastaların büyük çoğunluğu cerrahi rezeksiyona uygun değildirler. Genellikle radyoterapi ve kemoterapi kombinasyonuyla tedavi edilirler. Netrin-1; sinir sistemi embriyogenesi dışında inflamasyon, apoptoz ve anjiogenez basamaklarında da rolü olan bir proteindir. Bu nedenle klinikte biyobelirteç olarak da kullanılabileceği öngörülmüştür. Çalışmamızda ileri evre (lokal ileri ve metastatik ) KHDAK' li hastalar ile sağlıklı bireyler arasında serum netrin-1 düzeyleri arasında fark olup olmadığını ve bu değerlerin klinikopatolojik özellikler ile değişip değişmediğini değerlendirdik. Bu amaçla; çalışmamıza Nisan 2011 ile Eylül 2011 tarihleri arasında Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Tıbbi Onkoloji Kliniğinde takip ve tedavi edilen, yeni tanı konulmuş ileri evre küçük hücreli dışı akciğer kanserli (lokal ileri ya da metastatik) 27 hasta ve kontrol grubu olarak da 26 sağlıklı birey alındı.Bizim hasta grubumuzda serum netrin-1 düzeyleri sağlıklı gruba göre istatiksel olarak anlamlı olacak şekilde yüksek bulundu. Akciğer kanserli hastalarda bazal plazma Netrin-1 değeri ile cinsiyet, yaş, performans durumu, histopatolojik tip, klinik evre ve kemoterapi bitimi sonrası tedavi cevapları arasında anlamlı ilişki saptanmadı (p>0.05). Bu sonuçlar en azından plazma netrin-1düzeyi ile tümör varlığı veya yokluğu arasında güçlü bir ilişkiyi temsil edebileceğini düşündürmüş olup gelecekte daha kapsamlı çalışmalar ile bu konuda yeni ufuklar açılabilecektir.
Özet (Çeviri)
Context: Netrin-1 is found to be elevated and puropsive as a diagnostic biomarker in many human cancers. Objectives: We evaluated serum Netrin-1 concentrations in patients with advanced non-small cell lung cancer compared with those in a healthy group. Material and methods: Thirty patients with advanced non-small cell lung cancer and thirty healthy people were included in the study. Serum netrin-1 concentrations were measured by quantitative ELISA method in both groups. Results: The mean serum Netrin-1 concentrations were found to be significantly higher in patients with non-small cell lung cancer than in healthy controls. The mean serum Netrin-1 concentrations were found to be significantly higher in patients with non-small cell lung cancer before the beginning of chemotherapy when compared after the completion of third cycle. Discussion and conclusion: Our results represented that netrin-1 concentrations elevated in advanced non-small cell lung cancer compared to a healthy control group and netrin-1 concentrations decreased with chemotherapy.