Küçük hücreli dışı akcığer kanserlı hastalarda ICAM-1 ve B3 integrın gen varyasyonlarının ve ıcam-1 serum düzeylerının araştırılması
Investigation of ICAM-1 and B3 integrin gene variations and ICAM-1 serum levels in patients with non-small cell lung cancer
  1. Tez No: 543605
  2. Yazar: HİLAL FINDIK KIYAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İLHAN YAYLIM
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Moleküler Tıp, Molecular Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Akciğer Kanseri, Küçük Hücreli Dışı Akciğer Kanseri, Polimorfizm, ICAM-1, β3 İntegrin
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Moleküler Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Akciğer kanseri dünya çapında yaygın bir kanserdir. Küçük hücreli dışı akciğer kanseri (KHDAK) bütün akciğer kanserlerinin %80-85'ini oluşturmaktadır. ICAM-1 ve β3 integrin, anjiogenezis, tümör büyümesi ve metastazda etkili rol oynamalarından dolayı birçok kanser türünde çalışılmışlardır. Bizim bu çalışmadaki amacımız, KHDAKli hastalarda ICAM-1 ve β3 integrin moleküler yolağındaki gen polimorfizmlerinin araştırılması ve bu değerlerin hastalığın etyopatogenezi ve prognozu üzerine etkili olup olmadığına açıklık getirilmesidir. Çalışmada PZR -RFLP teknikleri kullanılarak ICAM-1 ve β3 integrin gen polimorfizleri belirlenmiştir. Ayrıca ELISA yöntemiyle serum ICAM düzeyleri belirlenmiştir. Buna göre, β3 Integrin Leu33Pro gen polimorfizmi açısından KHDAK ve sağlıklı kontrol grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark yoktu. Ancak KHDAKlı hastalarda ICAM K469E varyantının AG genotipi sıklığı ve G alleli taşıma durumu kontrol grubuna kıyasla daha yüksek bulunmuş ve aradaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. G alleline sahip olmanın yaklaşık 2,95 kat hastalık riskini artırdığı tespit edilmiştir. Ayrıca, AGTC kombine genotip taşıma durumunun yaklaşık 2,509 kat hastalık riskini artırdığı tespit edilmiştir. Hastalar tümör evresine göre karşılaştırıldığında, erken tümör evresinde serum ICAM-1 düzeylerinin ileri evre tümör evresine göre anlamlı olarak daha yüksek olduğu belirlenmiştir (p=0,013). Hastaların patoloji bulguları ve serum sICAM düzeylerinin genotiplere göre dağılımı incelendiğinde istatistiksel olarak herhangi bir anlamlılık tespit edilememiştir (p>0,05).
Özet (Çeviri)
Lung cancer is widespread cancer in the worldwide. Non-small cell lung cancer (NSCLC) accounts for 80-85% of all lung cancers. ICAM-1 and β3 integrin , have been studied in various cancer types due the fact that they play essential role in the angiogenesis, tumor growth and metastasis. Our principal purpose in this study is to explore gene polymorphisms in ICAM-1 and β3 integrin molecular pathway in NSCLC patients and to clarify whether these values are effective on the etiopathogenesis and prognosis of the disease. ICAM-1 and β3 integrin gene polymorphisms were determined by using PCR-RFLP techniques. Also serum ICAM levels were determined by ELISA method. There was no statistically significant difference between patient with NSCLC and healthy control groups with regard to β3 Integrin Leu33Pro gene polymorphism. However, in patients with NSCLC, AG genotype frequency and G allele carriers of ICAM K469E variant were found to be higher than the control group and the difference was statistically significant. It has been determined that having a G allele increased approximately 2,95 fold the risk of disease and also carrying of AGTC combined genotype increased approximately 2,509 fold the risk of disease. When patients were evaluated according to tumor stage, serum levels of ICAM-1 gene in early tumor stage was found to be significantly higher than in advanced tumor stage (p=0,013). No significant difference was determined between the range of pathology findings and serum ICAM levels (p>0,05).