Multiple myeloma vakalarının retrospektif incelenmesi
Retrospective assessment of multiple myeloma patients
- Tez No: 419706
- Danışmanlar: PROF. DR. LEVENT ÜNDAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Hematoloji, Hematology
- Anahtar Kelimeler: Multiple myeloma, demographic and clinical features, survival, prognostic factors
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu çalışmanın amacı 134 multiple myeloma hastasının demografik ve laboratuvar verilerini, sağ kalım sürelerini ve sağ kalıma etkili olabilecek faktörleri tespit etmekti. Çalışmada Ocak 1994 ile Temmuz 2006 tarihleri arasında, Akdeniz Üniveristesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı ve Hematoloji Bilim Dalında takip edilen 134 MM hastasının dosyası retrospektif olarak incelendi. Hastaların 78'i erkek (%58) ve erkek/kadın oranı 1,4 idi. Ortanca yaş 62 olarak saptandı ve en yüksek oran 60-69 yaş grubundaydı (%40). Hastaların çoğunluğu ev hanımı ve memur idi (sırasıyla %36, %19) ve sıklıkla Antalya merkezden başvurmuşlardı. Hastaların ilk başvurdukları klinikler genellikle iç hastalıkları ve hematoloji klinikleri idi. Hastaneye ilk başvuru şikayetlerinin sıklıkla kemik ağrısı (bel, sırt ve ekstremite) ve anemi ile ilişkili şikayetler (halsizlik, yorgunluk, çarpıntı, dispne) olduğu tespit edildi (sırasıyla %55, %31). Başvurudaki laboratuvar ve görüntüleme yöntemleri ile saptanan bulgulara (KRAK) bakıldığında hastaların %14'ünde hiperkalsemi (Ca ≥ 11,5 mg/dL), %33'ünde renal yetmezlik (kreatinin ≥ 2 mg/dL), %66'sında anemi (Hb < 10 g/dL) ve %79'unda kemik lezyonları tespit edildiği görüldü. Hastaların ortanca kalsiyum değeri 9,2 mg/dl, kreatinin değeri 1,2 mg/dL, hemoglobin değeri ise 9 g/dL idi. En sık saptanan immünglobulin tipi IgG idi (%79). Hastalar Durie-Salmon ve Uluslararası evreleme sistemlerine göre en sık evre 3'de yer almaktaydı (sırasıyla %70, %42). Hastaların %79'una başlangıç tedavi rejimi olarak vinkristin-adriamisin-deksametazon (VAD)/tek başına deksametazon verildiği, %26'sına kemik iliği transplantasyonu yapıldığı, bunların %25'inin otolog (%20'si tek otolog, %5'i çift otolog), < %1'inin ise allojenik transplantasyon olduğu tespit edildi. Hastaların ortanca sağkalım süresi 42 ay idi. Trombositopeni ( < 100.000 mm³), hiperkalsemi ( ≥ 11,5 mg/dL) ve kreatinin yüksekliği ( ≥ 2 mg/dL) olan hastalarda sağkalım süreleri anlamlı olarak daha düşüktü. Multivariate analiz sonucunda trombosit, β2 mikroglobulin, LDH, CRP seviyeleri ve immunoglobulin tipinin en önemli prognostik faktörler olduğu tespit edildi. Bu çalışma tek merkez verilerinden elde edilen sonuçların retrospektif bir analizidir. Yakın bir gelecekte çalışmamızda elde edilen bulgularla birlikte diğer merkezlerce de verilerin toplanarak bu konuda Türkiye verilerinin oluşturulabilmesini umuyoruz. Anahtar sözcükler : Multiple myeloma, demografik ve klinik özellikler, sağkalım, prognostik faktörler.
Özet (Çeviri)
Multiple myeloma is a neoplastic disease characterized by the monoclonal proliferation of plasma cells originating from B cells. Multiple myeloma (MM) constitute 1% of all malignancies and 10% of all haematological malignancies. The aim of this study is the retrospective determination of demographical and laboratory data at the time of diagnosis, types of immunoglobulins, first referral symptoms of the patients, first referral clinical characteristics and risk factors, stages of disease according to Durie-Salmon and International staging systems for 134 MM patients who had been diagnosed, followed and treated at Akdeniz University Faculty of Medicine. 134 Multiple myeloma patients who had been diagnosed based on clinical and laboratory findings, bone marrow aspiration and biopsy, and radiological examinations of skeleton system, at Akdeniz University Faculty of Medicine Department of Internal Medicine and Department of Haematology, between January 1994 and July 2006 were included into this study. Examinations were carried out retrospectively, based on formal patient files and followup files of Department of Haematology. 78 of the patients were male (58%) and male/female ratio was 1,4. The median age was determined as 62 and the highest percent of cases belonged to age 60-69 group (40%). Considering the occupational distribution of the patients, most of them were housewives and officers (36% and 19% respectively). Most of the patients referred from town centre (%49). When the first referral clinics of the patients were scanned, it was determined that (45%) patients generally referred to internal medicine and haematology clinics (%45 and %18 respectively). Considering the first referral complaints of patients, most of them had skeletal pain (waist, dorsum and extremity) and complaints concerning anemia (weakness, fatigue, palpitation, dyspnea) (55% and 31% respectively). At the time of diagnosis osteoporosis and compression fractures were the most common findings. The median serum calcium, creatinine and haemoglobin levels of patients were 9,2 mg/dL, 1,2 mg/dL and 9 g/dL respectively. The most common immunoglobulin type was IgG (%79). According to Durie-Salmon and International staging systems the most common stage was stage 3 (70% and 42% respectively). The median survival time was 42 months. In the thrombocytopenia ( < 100.000 mm³), hypercalcemia ( ≥ 11,5 mg/dL) and elevated serum creatinine ( ≥ 2 mg/dL) groups median survival times were significant lower. Multivariate analyses performed and detect that, thrombocyte, β2 microglobuline, LDH, CRP levels and immunoglobuline type were most important prognostic factors. This is a retrospective analysis of data from a single center. With data and findings from our study, we hope to gather data from other centers in order to form Turkiye data at near future.