Periferik kanda total lenfosit sayısı/total monosit sayısı oranının multipl myelom vakalarında prognostik önemi
Prognostic importance of total lymphocyte count / total monocyte count rate of peripheral blood in multiple myeloma cases
- Tez No: 717355
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZCAN KESKİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Hematoloji, Hematology
- Anahtar Kelimeler: multiple myeloma, lymphocyte, monocyte, lypmhocyte/monocyte ratio, prognosis
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Amaç; ALS/AMS oranının MM vakalarında prognostik önemi olduğu, tek başına veya değişik ek belirteçlerle birlikte, iyi ve günlük pratikte kolayca kullanılabilecek bir parametre olduğu birçok çalışmada gösterilmiştir. Ancak bu konu hakkında ülkemizden sunulmuş bir veri mevcut değildir. Çalışmamızda hem ülkemiz hakkında veri sunmak hem de verilerimizin literatürle uyumluluğunu karşılaştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmada hastaların tanı anındaki hemogram sonuçları baz alınmıştır. Tanı anındaki ALS, AMS ve ALS/AMS oranının prognostik değeri MM tanılı 157 hastada retrospektif olarak incelenmiştir. Bulgular: Çalışmaya yaşları 34 ile 86 yıl arasında değişen, ortalama yaşı 63,34±11,32 olan 63'ü kadın (%40,1), 94'ü erkek (%59,9) 157 hasta dahil edilmiştir. Çalışmaya dahil edilen hastaların %49'u OKİT olmuştur. Çalışmamızda LMO cut/off değeri 4 olarak belirlenmiştir. LMO≤4 olan olgular ile LMO>4 olan olgular arasında yaş, cinsiyet, tip, OKİT olma, DM, HT ve renal yetmezlik bakımından istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmamıştır (p>0,05). LMO≤4 olan olgular ile LMO>4 olan olgular arasında nakil öncesi yanıt, nakil sonrası yanıt, radyoterapi, Durie Salmon evre ve ISS evresi bakımından istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmamıştır (p>0,05). LMO sınıflamasına göre progresyonsuz sağkalım ve DFS sağkalım süreleri arasında anlamlı farklılık saptanmamıştır (p>0,05) ancak LMO≤4 olan grubun genel sağkalım medyan değeri 42 ay iken, dördün üzerinde olanlarda 33 ay olarak saptanmış olup daha uzundur ve istatistiksel olarak anlamlıdır. (p4 olan grupta anlamlılığını kaybetmesi de bir o kadar dikkat çekicidir. Anahtar kelimeler; multipl myelom, lenfosit, monosit, lenfosit/monosit oranı, prognoz
Özet (Çeviri)
Aim: Many studies showed that the rate of ALC /AMC has prognostic significance in MM cases, alone or in combination with various additional markers, a parameter that can be used easily in good and daily practice. However, there is no data from our country on this subject. In our study, we aimed to both provide data about our country and compare the compatibility of our data with the literature. Materials and Methods: In the study, the hemogram results of the patients at the time of diagnosis were taken as basis. The prognostic value of the ALS / AMS ratio at the time of diagnosis was retrospectively analyzed in 157 patients with MM. Results: The study included 63 women (40.1%) and 94 men (59.9%) aged between 34 and 86 years, with an average age of 63.34 ± 11.32. Autologous bone marrow transplantation was performed in 49% of the patients included in the study. In our study, LMR cut / off value was determined as 4. There was no statistically significant difference between LMR≤4 cases and LMR> 4 cases in terms of age, gender, type, ABMT, DM, HT and renal failure. (p>0,05). There was no statistically significant difference between patients with LMR≤4 and those with LMR> 4 in terms of pre-transplant response, post-transplant response, radiotherapy, Durie Salmon stage and ISS stage (p> 0.05). There was no significant difference between PFS and DFS survival times according to the LMR classification (p> 0.05) however, the overall survival median value of the group with LMR≤4 was 42 months, while it was 33 months in those LMR>4, it was longer and statistically significant. (p 4, as revealed in our study.