Karaciğer transplantasyonu sonrasında görülen safra yolu komplikasyonlarında MR kolanjiyopankreatografi'nin tanısal rolü
The diagnostic role of MR cholangiopancreatography in biliary tract complications after liver transplantation
- Tez No: 419855
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NURAY HALİLOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Karaciğer transplantasyonu, Safra yolu komplikasyonları, MRKP, Liver transplantation, Biliary tract complications, MRCP
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Amaç: Bu çalışmada karaciğer transplantasyonu sonrasında ortaya çıkan safra yolu komplikasyonlarının MRKP bulgularını ortaya koymak ve MRKP'nin safra yolu komplikasyonlarını göstermedeki başarısını saptamak amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Temmuz 2011-Temmuz 2015 tarihleri arasında ünitemizde MRKP tetkiki yapılmış 85 karaciğer transplantlı hasta retrospektif olarak değerlendirildi. Hastaların klinik ve biyokimyasal verileri içeren tıbbi kayıtları, varsa diğer radyolojik tetkikleri ve varsa histopatolojik incelemeleri hastane arşiv sisteminden retrospektif olarak araştırıldı. Tıbbi kayıtları eksik olan, MRKP tetkiki sonrası klinik takip süresi 12 aydan kısa olan ya da solunum artefaktları, metalik artefaktlar vb nedenlerle değerlendirme için yeterli kalitede MRKP görüntüleri olmayan 10 hasta çalışma dışında bırakıldı. MRKP tetkikleri üç radyolog tarafından fikir birliği ile değerlendirildi. MRKP tetkikleri üzerinden intra ve ekstrahepatik safra kanallarının çapı ve morfolojisi değerlendirilerek, anastomotik striktür varlığı, iskemik kolanjite bağlı nonanastomotik striktür varlığı, safra yollarında genişleme varlığı, taş veya çamura bağlı dolum defekti varlığı, alıcı ve verici ortak hepatik kanalları arasında çap uyumsuzluğu, biloma vb koleksiyonlar değerlendirildi. MRKP bulguları takip sürecindeki klinik, radyolojik ve laboratuar bulgularıyla birlikte değerlendirilerek MRKP tanısı ile kesin tanının uyumu araştırıldı. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen karaciğer transplantasyonu yapılan 75 hastanın MRKP incelemelerinin değerlendirilmesi sonucu 27 (%36) hasta normal radyolojik tanı alırken, 48 (%64) hastada safra yolu komplikasyonu tanısı konulmuştur. Bu komplikasyonlar arasında safra yolu anastomozu darlığı (n=28, %37,3), safra yollarında genişleme (n=36, %48), nonanastomotik darlık (n=4, %5,3), kaçak (n=5, %6,7), kolanjit (n=17, %22,7), biloma (n=8, %10,7), kolanjitik abse(n=6, %8), safra yollarında taş-çamur (n=6, %8) ve çap uyumsuzluğu (n=5, %6,7) bulunmaktadır. MRKP'nin safra yolu komplikasyonlarını göstermedeki başarısı referans görüntüleme olarak kabul edilen ERKP, PTK ve/veya TTK tetkikleri ile karşılaştırıldığında; sensitivitesi %98, spesifisitesi %100, pozitif prediktif değeri %100 ve negatif prediktif değeri %75 olarak belirlenmiştir. Sonuç: MRKP pankreatobiliyer hastalıkların tanısında kullanılan, invaziv olmayan, anestezi gerektirmeyen, iyonizan radyasyon içermeyen bir görüntüleme yöntemidir. Bizim çalışmamızın ulaştığı sonuç MRKP'nin safra yolu komplikasyonlarını göstermedeki üstün başarısı, zararlı olmaması, kullanışlı ve kolay tekrar edilebilir olması, kullanıcı bağımlı olmaması nedeniyle tanı ve takip açısından invaziv direkt kolanjiyografik yöntemlerin yerini alması gerektiğidir. İnvaziv yöntemler ise taşıdığı göreceli yüksek komplikasyon oranı nedeniyle tanıdan daha çok tedavi amaçlı kullanılmalıdır.
Özet (Çeviri)
The Diagnostic Role Of MR Cholangiopancreatography In Biliary Tract Complications After Liver Transplantation Purpose: The aim of this study is to present the MRCP findings of biliary tract complications after liver transplantation and to assess the diagnostic accuracy of MRCP in demonstrating these complications. Materials and methods: 85 patients who underwent MRCP in our department between July 2011-July 2015 after liver transplantation were retrospectively evaluated. Medical records including the clinical and biochemical findings, additional imaging studies and histopathological examinations of these patients were investigated from the database of our instution. Ten patients whose medical records were missing, whose follow-up period after MRCP was less than 12 months and who had insufficient MRCP images due to respiratory, motion or metallic artifacts were excluded from the study. The MRCP images were reevaluated by three radiologists in consensus. The diameter and morphology of the biliary ducts was assessed on MRCP images and anastomotic strictures, nonanastomotic strictures due to ischemic cholangitis, dilatation of the biliary ducts, filling defects due to stone or sludge, donor-to-recipient bile duct disproportion, biloma and other fluid collections were noted. The MRCP findings and the clinical, radiological and laboratory findings during the follow up period were evaluated together and the correlation between the diagnosis on MRCP and the final diagnosis was assessed. Results: 75 patients were included in this study. 27 patients(36%) had normal MRCP findings and 48 patients (64%) had at least one type of biliary tract complications. These complications included anastomotic stricture (n=28, 37,3%), dilatation of the biliary tract (n=36, 48%), nonanastomotic stricture (n=4, 5,3%), biliary leakage (n=5, 6,7%), cholangitis (n=17, 22,7%), biloma (n=8, 10,7%), abscess due to cholangitis (n=6, 8%), biliary stone-sludge (n=6, 8%) and donor-torecipient bile duct disproportion (n=5, 6,7%). MRCP had a sensitivity of 98% and specificity of 100% in demonstrating biliary tract complications with respect to reference imaging studies (ERCP, PTC and/or TTC). The positive predictive value was 100% and the negative predictive value was 75%. Conclusion: MRCP is a noninvasive imaging technique in the diagnosis of pancreatobiliary diseases which does not utilize ionizing radiation, and which does not require anesthesia, We suggest that MRCP should replace invasive direct cholangiographic techniques in the diagnosis and follow-up of biliary tract complications due to its outstanding achievements, harmless, useful, easy to repeat and user-undependent features. Because of their relative high complication rate, invasive techniques should be used for treatment rather than diagnosis.