Sistemik sklerozisli hastalarda anti – RNA polimeraz III antikoru ve klinik ile ilişkisi
Anti-RNA polymerase III antibodies in patients with systemic sclerosis and relation with clinical features
  1. Tez No: 419856
  2. Yazar: MÜÇTEBA ENES YAYLA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURŞEN DÜZGÜN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Romatoloji, Rheumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Sistemik Skleroz, Anti RNA Polimeraz III, Sıklık, Klinik Özellikler
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
Giriş: Sistemik sklerozlu (SSc) hastalarda Anti RNA Polimeraz III sıklığı ve klinik ile ilişkisinin araştırılmasını amaçladık. Gereç ve Yöntem: Inova Diagnostics (San Francisco, CA, USA) Quanta Lite RNA Pol III adlı kit kullanılarak enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA) testi ile 93 SSc tanılı hastada ve kontrol grubu olarak 86 Sistemik Lupus Eritematozus (SLE) tanılı hastada ve 65 sağlıklı kişide Anti-RNA Polimeraz III sıklığı araştırılmıştır. Bulgular: SSc hasta grubu yaş ortalaması 50.4±13.4, SLE hasta grubu yaş ortalaması 46.5±12.06, sağlıklı kontrol grubu yaş ortalaması 48±11,5 saptandı. Gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı yaş farkı yoktu (p = 0.121). Anti RNA Polimeraz III sıklığı, SSc tanılı hastalarda %2.2 (2/93), SLE tanılı hastalarda %1.2 (1/86), sağlıklı kontrol grubunda %1.5 (1/65) olarak saptanmış olup gruplar arasında anlamlı fark saptanmadı (p > 0.999). SSc tanılı hastaların %92.8' inde (77/81), SLE tanılı hastaların %94' ünde (81/86) Anti Nükleer Antikor (ANA) pozitif saptandı ve iki grup arasında anlamlı fark saptanmadı (p = 0.709). ANA boyanma özellikleri iki grup arasında karşılaştırıldı. Homojen (p < 0.001) ve sitoplazmik (p = 0.002) boyanma özelliği SLE grubu lehine anlamlı saptandı. Sentromerik boyanma özelliği SSc lehine anlamlı saptandı (p < 0.001). ANA alt tipleri iki grup arasında karşılaştırıldı. Anti SM, SLE hastalarında anlamlı olarak daha fazla saptandı (p < 0.001), Anti Scl 70 ve CENP B SSc grubunda anlamlı olarak daha fazla saptandı (p < 0.001). SSc tanılı hastaların %15.1' i (14/93) diffüz kutanöz SSc (dkSSc) olarak saptandı. %84.9' u (79/93) sınırlı kutanöz SSc (skSSc) olarak saptandı. İnterstisyel Akciğer Hastalığı (İAH) varlığı dkSSc tanılı hastalarda %92.9 (13/14), skSSc tanılı hastalarda %36.7 (29/79) olarak saptandı. İAH sıklığında iki grup arasında anlamlı fark saptandı (p < 0.001). ANA alt tipleri ile SSc' li hastaların klinik bulguları arasında ilişki araştırıldı. Anti Scl 70 ile İAH arasında anlamlı ilişki saptandı. (p < 0.001) . El parmak ülseri ile Anti SSa 52 arasında anlamlı ilişki saptandı (p = 0.017). Sonuç: Türkiye' de, SSc tanılı hastalarda Anti RNA Polimeraz III sıklığını ve klinik ile ilişkisini araştıran ilk çalışmadır. Elde ettiğimiz veriler doğrultusunda SSc tanılı hastalarda düşük Anti Polimeraz III sıklığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Introduction: We aimed to investigate prevalence of Anti RNA Polymerase III Antibodies in patients with Systemic Sclerosis (SSc) and its relation with clinical features. Method: The prevalence of Anti RNA Polymerase III was analyzed ELISA kit (Inova Diognastics (San Francisco, CA, USA) Quanta Lite RNA Pol III) in 93 SSc patients and control groups included 86 patients with Systemic Lupus Erythematosus (SLE) and 65 healthy subjects. Results: The mean age of patients with SSc was 50.4±13.4, the mean age of SLE group was 46.5±12,06 and the mean age of healthy group was 48±11.5. The age difference between study groups was not statistically significant (p = 0.121). The prevelance of Anti RNA Polymerase III in SSc patients was %2.2 (2/93), in SLE patients was %1.2 (1/86), in healthy group was %1.5 (1/65). The prevalence of Anti RNA polymeraze III difference between study groups was not statistically significant (p > 0.999). Positivite for Anti Nuclear antibody (ANA) in SSc patients was %92.8 (77/81) and in SLE patients was %94 (81/86). The Positivite for ANA difference between study groups was not statistically significant (p = 0.709). ANA staining patterns were compared in two groups.