Retina ven tıkanıklıklarında anti-VEGF tedavi sonuçları
Anti-VEGF therapy results in retinal vein occlusion
  1. Tez No: 419854
  2. Yazar: MURAT KURT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FİGEN ŞERMET
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Anti- VEGF tedavi, makula ödemi, retina ven tıkanıklığı, Anti-VEGF Therapy, Macula edema, retinal vein occlusion
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Gereç ve Yöntem 2010-2015 yılları arasında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Retina ve Vitreus Kliniği'ne başvurmuş, İndirekt Oftalmoskopi, Fundus Floresein Anjiografi ve Optik Kohorens Tomografi ile Retina Ven Tıkanıklığına bağlı makula ödemi tanısı konulmuş, tedavi olarak intravitreal ranibizumab uygulanmış ve en az 18 aylık takipleri kliniğimizde yapılmış 80 hastanın 80 gözü retrospektif olarak çalışmaya dahil edildi. Tüm hastaların enjeksiyon öncesi Fundus Floresein Anjiografileri yapıldı. Hastaların enjeksiyon öncesi ve enjeksiyon sonrası 3, 6, 12 ve 18. aylarda ki LogMAR görme keskinliği ve Optik Kohorens Tomografi ile fovea kalınlık değerleri incelendi. Bulgular Ortalama yaşları 64,5 olan 80 olgunun 80 gözü çalışmaya dahil edildi. 28 gözde santral retinal ven tıkanıklığı (SRVT), 52 gözde retina ven dal tıkanıklığı (RVDT) mevcuttu. Görme keskinliği enjeksiyon öncesi ortalama 0,7 (2,1-0,1) logMAR iken 3. ayda 0,4 (2,1-0,0), 6. ayda 0,3 (2,1-0,0), 12.ayda 0,3 (3,0-0,0), 18. ayda ise 0,3 (3,0-0,0) idi ve görme keskinliğinde tedavi öncesine göre tüm takip dönemlerinde istatistiksel olarak anlamlı fark saptandı. OKT'de santral makula kalınlığı enjeksiyon öncesi 550 µm iken enjeksiyon sonrası 3. ayda 277,5 µm, 6.ayda 237,5 µm, 12. ayda 212,5 µm, 18. ayda ise 213,5 µm olarak ölçüldü ve OKT'de santral makula kalınlığında tedavi öncesine göre tüm takip dönemlerinde istatistiksel olarak anlamlı fark bulundu. Sonuç Retina ven tıkanıklığına bağlı makula ödemi gelişen olgularda intravitreal ranibizumab enjeksiyonu sonrası erken dönemde makula ödemi azalmakta ve görme keskinliği artmaktadır. İlerleyen dönemlerde ise görme korunmaktadır. Ancak bu anatomik ve fonksiyonel düzelmenin sürekliliğinin gösterilmesi için daha uzun süreli çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Aim The purpose of this study was to investigate changes in visual acuity and foveal thickness after intravitreal ranibizuman injections in the treatment of macular edema caused by retinal vein occlusions. Material – Method Patients diagnosed with macular edema secondary to Retinal Vein Occlusion in the Retina=Vitreous Clinic of Ankara University Medicine Faculty during 2010-2015 had been included in this study. 80 eyes of 80 patients treated with intravitreal ranibizumab agents with at least 18 months of follow up was retrospectively recruited. Fundus Fluorescein Anjiography was obtained in every patient before treatment. Best corrected visual acuity according to LogMAR chart and foveal thickness measurments with Optical Cohorenece Tomography was examined before injection and postinjection 3rd, 6th, 12th and 18th months. Results 80 eyes of 80 patients with a median age of 64,5 were included. 28 eyes had central retinal vein occlusion (CRVO), 52 eyes had branch retinal vein occlusion (BRVO). Pre-injection visual acuity was; 0,7 (2,1-0,1) logMAR, 0,4 (2,1-0,0) logMAR at 3rd, 0,3 (2,1-0,0) logMAR at 6th, 0,3 (3,0-0,0) logMAR at 12th and 0,3 (3,0-0,0) logMAR 18th month. Visual acuıty increased significantly during all visits when compared with initial VA. Central macular thickness measured manually by OCT, was 550 µm preinjection, 277,5 µm at 3rd, 237,5 µm at 6th, 212,5 µm at 12th, and 213,5 µm 18th month. Central macular thickness decreased significantly during all visits when compared with initial central macular thickness. Conclusion Intravitreal injection of ranibizumab ın the patients of macular edema secondary to Retinal Vein Occlusion, effectively decreases the macular edema and increases visual acuity in short term. During long-term vision was preserved. Further long term studies are needed to show the contuinity of this anatomic and functional improvement.