Servikal lenf nodüllerinin benign-malign ayrımında ultrasonografinin etkinliği
The efficiency of ultrasonography in the differentiaion of benign-malignant cervical lymph nodes
  1. Tez No: 419932
  2. Yazar: ESER TURGUT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÇETİN ÇELENK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Ultrasonografi, US elastografi, lenf nodu, Ultrasonography, US elastography, lymph node
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Servikal Lenf Nodüllerinin Benign-Malign Ayrımında Ultrasonografinin Etkinliği Amaç: Çalışmamızın amacı benign ve malign servikal lenf nodüllerinin ayırıcı tanısında B-mod US, renkli Doppler US ve sonoelastografi bulgularının etkinliğini İİAB (ince iğne aspirasyon biyosisi) sonuçları ile karşılaştırarak değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Çalışma fakülte etik kurulu tarafından onaylandı ve tüm hastalardan yazılı onam alındı. Çalışmamıza Ocak 2014 - Aralık 2015 tarihleri arasında servikal lenfadenopati tespit edilen ve ince iğne aspirasyon biyopsi (İİAB) işlemi için Radyoloji Anabilim Dalı'na gönderilen, yaşları 19-79 arasında değişen 41 olguda bulunan 41 lenf nodülü (malign, n=19; benign, n=22) dahil edildi. Tüm lenf nodülleri, gerçek zamanlı B-mod ve renkli Doppler ultrasonografi ile değerlendirildi. Görüntüleme sırasında lenf nodüllerinin kısa aks, kısa/uzun aks oranı, hilus varlığı, ekojenitesi, mikrokalsifikasyon varlığı, vaskülariteleri değerlendirildi. Renkli Doppler US'de lenf nodülleri vaskülarizasyon tiplerine göre 5 gruba ayrıldı. US elastografi incelemesinde lenf nodülleri içerdikleri sert alan yüzdelerine göre skorlandı ve 5 gruba ayrıldı. Her lenf nodülünden gerinim oranı hesaplandı. Lenf nodüllerinin benign ve malign ayrımında histopatolojik bulgular, klinik ve laboratuar verileri referans olarak alındı ve görüntüleme bulguları ile karşılaştırıldı. Bulgular: Benign grupta granülamatöz lenfadenit (n=2), akut lenfadenit (n=20) olguları, malign grupta ise lenfoma (n=3) ve metastaz (n=16) olguları vardı. . Metastazlar, papiller CA, medüller CA, adenokarsinom, skuamoz hücreli karsinom ve küçük hücreli karsinom idi. Benign ve malign lenf nodülünü ayırtetmede duyarlılık, özgüllük ve doğruluk yüzdeleri sırasıyla, kısa aks çapı %57,8, %63,6, %60,9, kısa/uzun aks oranı %63,6, %68,4, %65,8, ekojenite %89,4, %81,8, %85,3, hilus %89,4, %81,8, %85,3, renkli Doppler US %100, %72,7, %60,9 ve US elastografi %78,9, %63,6, %56 olarak hesaplanmıştır. ROC (Receiver-operating characteristic curve analysis) eğrisi kullanılarak gerinim oranı için en iyi kesim değeri (cut-off değeri) 1,18 olarak belirlendi. Gerinim oranının duyarlılık, özgüllük ve doğruluk yüzdeleri sırasıyla, %78,9, %68,1, %53,6 olarak hesaplandı. Sonuç: Benign ve malign servikal lenf nodüllerinin ayırıcı tanısında B-mod US incelemesine ek olarak renkli Doppler US ve sonoelastografinin eklenmesi gereksiz lenf nodu biyopsilerinin sayısını azaltacağı düşüncesindeyiz.
Özet (Çeviri)
The Efficiency of Ultrasonography in the Differentiaion of Benign-Malignant Cervical Lymph Nodes Purpose: The aim of our study was to evaluate efficacy of B-mod US, colour Doppler US and sonoelastography on the differential diagnosis of benign and malign cervical lymph nodes by comparating fine-needle aspiration biopsy results. Material and Method: The study was approved by the institutional ethics committee. İnformed consent was obtained from all patients. Between January 2014 and December 2015, forty one lymph nodes (malign, n=19; benign, n=22) from 41 patients (age range, 19-79) who have cervical lymphadenopathy and sent to the department of Radiology for fine-needle aspiration biopsy (FNAB) included in this study. All lymph nodes were evaluated with real-time B-mode and color Doppler ultrasonography. During examination, image were evaluated according to following criteria; short-axis diameter, long to short axis ratio, hlum, microcalsification and vascularity. For color Doppler US five different patterns were defined according to vasularization patterns. Elastographic scores of the lesions were categorized to five main groups according to distribution and percentage of hard area of lymph node. The main strain index values were calculated for each lymph node. Histopathologic findings, clinical and laboratory data were used as reference standards for the diagnosis of benign and malignant lymph nodes and compared with imaging findings. Findings: The benign group included 2 cases of granulomatous lymphadenitis and 20 cases of acute lymphadenitis, the malignant group included 3 cases of lymphoma and 16 cases of metastasis (originated from thyroid papillary and medullary CA, adenocarcinoma, squamous cell carcinoma and small cell carcinoma). In the differential diagnosis of benign and malign lymph nodes, sensitivity, specifity and accuracy of short-axis diameter, 57,8%, 63,6%, 60,9%, short to long axis ratio 63,6%, 68,4%, 65,8%, echogenicity 89,4%, 81,8%, 85,3%, hilum 89,4%, 81,8%, 85,3%, respectively; 100%, 72,7%, 60,9% for color Doppler and 78,9%, 63,6%, 56% for US elastography. The strain index was calculated using receiver-operating characteristic curve analysis. When the cut-off value for the differentiation of benign and malignant lymph nodes was accepted as 1,18, sensitivity, specificity and accuracy of the strain index were 78,9%, 68,1%, 53,6%, respectively. Result: For the differential diagnosis of cervical lymphadenopaties in addition to B mode US findins, color Doppler US and sonoelastography findings can reduce unnecessary cervical lymph node biopsies.