İntrauterin patoloji nedeniyle operatif histeroskopi uygulanan infertil hastalarda gebelik sonuçlarının değerlendirilmesi
Assessment of pregnancy results of infertile patients who had undergone operative hysteroscopy for intrauterine pathology
- Tez No: 419931
- Danışmanlar: PROF. DR. TAYFUN ALPER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: İntrauterin patoloji, infertilite, histeroskopi, Intrauterine pathology, infertility, hysteroscopy
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Amaç: İnfertil kadınlarda uterin septum, endometrial polip, submüköz myom ve intrauterin adezyon nedeniyle operatif histeroskopi uygulandıktan sonra gebelik sonuçlarının değerlendirilmesi. Gereç ve Yöntem: Ocak 2010 ile Mayıs 2014 tarihleri arasında Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Polikliniği' ne başvuran, yaş aralığı 18-40 olan, primer veya sekonder infertil, HSG, ultrasonografik muayene veya ofis histeroskopi ile uterin septum (grup 1), endometrial polip (grup 2), submüköz myom (grup 3) ve intrauterin adezyon (grup 4) tanısı konulmuş ve takiben operatif histeroskopi ile tedavi edilmiş 278 hasta çalışmaya dahil edildi. Tüm olgulara genel anestezi altında, operasyon öncesi tanılarına göre, histeroskopi eşliğinde septum rezeksiyonu, polip eksizyonu, submüköz myom eksizyonu veya adezyolizis yapıldı. Gebelik sonuçları hasta dosyalarından, hastane veri tabanından veya hastalar telefon ile sorgulanarak elde edildi. Ardından gruplar klinik özellikleri, prognozları ve gebelik sonuçları açısından retrospektif olarak karşılaştırıldı. Bulgular: İntrauterin patoloji nedeniyle operatif histeroskopi uygulanan infertil hastalarda kümülatif gebelik oranı %60,8 idi. Operasyon sonrasında; grup 1'de 136 hastanın 87'si (%64) gebe kalırken, bu gebeliklerin 54 (%62,1) tanesi term doğumla sonuçlandı. Grup 2'de 81 hastanın 53'ü (%65,4) gebe kalırken, bu gebeliklerin 31 (%58,5) tanesi termde doğum yaptı. Grup 3'de 31 hastadan 14'ü (%45,2) gebe kaldı ve bunların 7 (%50)'si term gebelikti. Grup 4'de 30 hastadan 15 (%50) hasta gebe kaldı ve 7'sinin (%46,7) term doğumu vardı. Tüm gruplarda en sık doğum şekli sezaryen oldu. Sonuç: Operatif histeroskopi intrauterin patolojisi olan infertil hastalarda gebelik oranlarını arttırır.
Özet (Çeviri)
Objective: To assess pregnancy results in infertile women after operative hysteroscopy due to uterine septum, endometrial polyp, submucous myoma and intrauterine adhesion. Material and Method: 278 primary or secondary infertile patients between 18 and 40 who were diagnosed with uterine septum (group 1), endometrial polyp (group 2), submucous myoma (group 3) and intrauterine adhesion (group 4) through HSG, ultrasonographical examination or Office hysteroscopy and treated with operative hysteroscopy at Ondokuz Mayıs University Medicine Faculty Polyclinic of Gynecology and Obstetric between January 2010 and May 2014 were included in the study. According to their preoperational diagnoses, all the patients underwent hysteroscopy-guided septum resection, polyp excision, submucous myoma excision or adhesiolysis under general anesthesia. Pregnancy results were obtained from patient files, hospital database or by asking the patients on the phone. After this, the groups were compared retrospectively in terms of their clinical features, prognosis and pregnancy results. Results: Cumulative pregnancy rates were 60,8% in infertile patients who underwent operative hysteroscopy due to intrauterine pathology. Following the operation, 87 (64%) of the 136 patients in group 1 got pregnant and 54 (62,1%) of these pregnancies resulted with term birth. While 53 (65,4%) of the patients in group 2 got pregnant, 31 (58,5%) of these pregnancies resulted with term birth. 14 (45,2%) of the 31 patients in group 3 got pregnant and 7 (50%) of these were term pregnancies. 15 (50%) of 30 patients in group 4 got pregnant and 7 (46,7%) had term birth. In all groups, the most common delivery method was caesarean. Conclusion: Operative hysteroscopy increases pregnancy rates in infertile patients with intrauterine pathology.