Devlet ve Özel okullarda öğrenim gören ortaokul öğrencilerinin obezite, fiziksel aktivite düzeyi ve beslenme alışkanlıklarının karşılaştırılması
The comparison of obesity, physical activity levels and nutrition habits of private and public secondary school children
- Tez No: 419991
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖNÜL BABAYİĞİT İREZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Fiziksel Aktivite, Beslenme, Ortaokul öğrencileri, Obezite, Physical Activity, Nutrition, Secondarys school students, Obesity
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu araştırma Muğla'nın Marmaris ilçesinde öğrenim gören devlet ve özel okullarda öğrenim gören ortaokul öğrencilerinin obezite, fiziksel aktivite ve beslenme alışkanlıklarının karşılaştırmak amacıyla yapılmıştır. Araştırmaya 342 kız ve 355 erkek ortaokul öğrencisi olmak üzere toplam 697 kişi gönüllü olarak katılmıştır. Katılımcıların fiziksel aktivite düzeylerini belirlemek çocuklar için fiziksel aktivite ölçeği, beslenme ve fiziksel aktivite anketi, vücut kompozisyonlarını belirlemek için ise boy ve kilo ölçülerek beden kitle indeksi kullanılmıştır. Ölçümlerden elde edilen veriler SPSS 16 paket programı kullanılmıştır. Elde edilen verilerin standart sapma, aritmetik ortalama, frekans ve yüzde değerleri hesaplanmıştır. Değişkenlerde cinsiyetler arasındaki farkları hesaplamak için independent t testi, yaşlar arasında farklılıkların tespitinde Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA), farkın hangi gruptan kaynaklandığını bulmak için Tukey HSD testi, uygulanmıştır. P değerinin 0,05'ten küçük olması durumunda fark ve ilişki anlamlı kabul edilmiştir. İstatistiksel analizler sonucunda erkeklerin antropometrik özelliklerinden boy, vücut ağırlığı değerleri daha yüksektir. Kızların BKİ değerleri daha düşüktür. Erkeklerde boy, vücut ağırlığı, BKİ, yaşla birlikte artmaktadır. Beden Kitle İndeksi (BKİ) değerlendirmelerinde devlet okullarında öğrenim gören kız öğrencilerin normal ve altı kilolu oranı % 87.70, fazla kilolu oranı % 9.49 ve obez oranı % 2.79, erkek öğrencilerin ise normal ve altı kilolu % 72,30, fazla kilolu % 23,58, obez % 4,10 bulunmuştur. Özel okullarda öğrenim gören kız öğrencilerin normal ve altı kiloluluk oranı % 79,14, fazla kiloluluk % 18,40, obez 2,45, erkek öğrencilerin normal ve altı kiloluluk oranı %66,87, fazla kilolu %27,5 ve obez 5,62 olarak belirlenmiştir. İstatistiksel analizler sonucunda özel okullar ve devlet okullarında 11-14 yaş kız ve erkek öğrencilerin yaş gruplarına göre fiziksel aktivite düzeyleri 13-14 yaş grubundan daha yüksek bulunmuştur. Yaş ilerledikçe her iki cinsiyet ve devlet-özel okullarda vücut kitle indeksleri de artmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to compare of obese, physical activity and nutrition habits of secondary school children in Private school and state schools in Marmaris, Mugla. Total 697 students consisting of 342 girls and 355 boys as voluntarily were participated. Physical Activity Questionnaire for kids was used to determine physical activity levels and height-weight measurement was performed to determine body mass index. Moreover, Nutrition and Physical Activity Questionnaire was used for nutrition habits of school children. For analyzing all data, SPSS 16 statistical packages was used. Standard deviation, mean, arithmetic average, frequency and percent were calculated. The Independent t-test was used to comparing gender differences and to analyze age differences, one way-ANOVA test and post-hoc test (Tukey HSD test) were used. Significance level was selected as P≤0.05. Following the statistical analysis, among the anthropometric characteristics of males, height and body mass were found to be higher. The BMI rates of the females are higher. Height, body weight and BMI increase with the age in males. Regarding the body composition values, body fat percentage of the girls is higher than that of males. Body fat percent age of females is increasing in a significant level with the age. As for the males, lean body mass is increasing with the age. It was found that BMI of girls in public secondary schools were avarage and under avarage ratio at 87.70 percent, overweight ratio was %9.49 and Obesity ratio was %2.79. The boys' average and under average weight ratio was %72.30, over weight and obesity ratios were %23.58 and %4.10 respectively the ratio of average and under average weight of girls in private schools was %79.14, and the ratio of overweight and obese girls were %18.40 and 2.45 respectively while the ratio of avarege and under average weight boys were %66.87 and the ratio of overweight and obese were % 27.5 and %5.62 respectively. As a results of statistical analyses, it was found that the age of 11-14 years girls and boys' physical activity levels were higher than the students aged 13-14 years in both private and public secondary schools. The body mass index ratios are increasing with the age in both gender and in both schools.