Fıfa- 2014 Dünya Kupasında (Brezilya) oynanan futbol müsabakalarının görüntü analizi yöntemiyle teknik ve taktik açıdan incelenmesi
Tachnically and tactically analysis of Fifa-2014 World Cup (Brasil) via visual analysis method
- Tez No: 419990
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YAKUP AKİF AFYON
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Football, Visual Analysis, World Cup
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Bu araştırmada; FIFA-2014 Dünya Kupasında (Brezilya) Oynanan Futbol Müsabakalarının Görüntü Analizi Yöntemiyle Teknik ve Taktik Yönden Analizinin yapılması amaçlanmıştır. Araştırma, FIFA-2014 (Brezilya) Dünya Kupasında oynanmış toplam 64 maçın her iki devresindeki ve uzatmalardaki görüntü kayıtlarından elde edilen verileri kapsamaktadır. Çalışmaya ilişkin gol değerleri ile ilgili frekans ve yüzde değerleri verilmiş, pas ve şut ortalamalarında kıtalar arasında farklılık olup olmadığına yönelik olarak Anavo testi uygulanmıştır. Araştırmaya ilişkin bulgularda, FIFA-2014 Dünya Kupasında (Brezilya), futbolda taktik elementlere ilişkin bulgular ( kalecilerin gölü yediği yer; gol öncesi son pas; (kısa pas, uzun pas); gol öncesinde yapılan pas sayısı; gol öncesinde atılan pasın yönü; (sağ kenar, sol kenar ve merkezden); gollerin atıldığı dakika aralıkları; gollerin atıldığı bölge (CSİ ve CSD); golün atılış biçimi (sağ ayak sol ayak ve kafa vuruşu); golü atan oyuncunun oynadığı mevki (defans, orta saha ve forvet); golü atan oyuncunun son vuruştan önce topa temas sayısı, şut (olumlu şut olumsuz şut) ve futbolda teknik elementlere ilişkin bulgular [(Gol atan oyuncunun aksiyonu (direkt vuruş, adam eksilterek vuruş); pas (olumlu pas; olumsuz pas)] yönelik olarak değerlendirilerek tablolar halinde verilmiştir. Gollerin atılış biçimlerine yönelik olarak yapılan değerlendirmede kıtalar arasında; gole ilişkin kriterler arasında farklılık tespit edilmiş ve tablolar halinde sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
İn this study the matches played in FIFA-2014 World Cup (Brasil) are aimed to be analysed technically and tactically via visual analysis method. The stady constains the data acquired by the visual records of the both halves and extra periods of the 64 (sixty four) matches played in FIFA-2014 World Cup (Brasil). The frequency and percentages of the goal data are abtained and anova test is applied to find out if there is difference berween continents in avarage of the passes and the shorts. The results of the tests and the researches according to the tactical data,“the place where the gool kick was shot”, the last pass before the goal kick“short pass or long pass”, the number of passes the goal kick ( right side, left side or middle), the time minutes of the goal kicks, the area where the goal kick was applied“inside the penalty, outside the penalty”, the style of the goal kick (right foot, left food, head beat), the position of the player who scored the goal“defensive player, middle line player, forward player striker”, how many times did the player beat the ball before the goal kick, goal kick attempts“completed, attempled”, and the technical data (the actions of the scorer“direct shoot, shoot after passing the apponent players”, passes“completed, attemted are all given by charts. İn evaluations on goal kicks, passes completed, shoots completed on target, shoots attempted, it is cleared that there are sharp differences between ”the skyles and players of" the continents and there differences are all shown by using charts.