Ekstremite ve pelvis yerleşimli primer kemik sarkomlarında sağkalım oranlarını etkileyen faktörlerin değerlendirilmesi
Evaluation of factors effecting survival rate in extremity and pelvic-located primary bone sarcoma
  1. Tez No: 420015
  2. Yazar: ÖMER SOFULU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BÜLENT EROL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Primer malign tümör, Sağkalım oranı, Primary bone tumours, Survival rate
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Çalışmamızda; ülkemizde tersiyer tümör merkezi olarak hizmet veren kliniğimizin primer kemik sarkomlarındaki genel sağkalım oranlarını, sağkalıma etki edebilecek bazı faktörleri ortaya koyarak, multidisipliner yaklaşımın önemini göstermek amaçlanmıştır. Malign kemik tümörlerinin hem erken tanısı hem de tedavisinin tecrübeli merkezlerce yapılması sağkalım oranlarını daha da artıracaktır. Bu çalışmaya Osteosarkom, Kondrosarkom ve Ewing sarkomu tanısıyla Marmara Üniversitesi Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği'ne 2005- 2013 tarihleri arasında başvuran 50'si kadın, 64'ü erkek 114 hasta dahil edildi. Hastalara ait takip formlarından cinsiyet, yaş, tümörün boyut ve lokalizasyonu, histopatolojik tip, grad, uygulanan cerrahi tedavi, adjuvan tedaviler, hastalığın relapsı ve postoperatif komplikasyon verileri elde edildi. Preoperatif dönemle ilişkili, hasta ilişkili, tümör ilişkili, tedavi ilişkili ve postoperatif dönem ilişkili faktörler ile sağkalım arasındaki korelasyon SPSS 22.0 programı kullanılarak analiz edildi. Yıllara göre sağkalım oranları değerlendirildi. Sağkalım analizini için Kaplan-Meier testi, sağkalım oranlarını karşılaştırmak için log-rank istatistiksel yöntemlerinden faydalanıldı. Çalışmaya dahil edilen tüm hastaların ortalama sağkalım süresi 72 ay idi. Hastaların 1 yıllık sağkalım oranı %90, 5yıllık sağkalım oranı %56, hastalıksız sağkalım oranı %53 olarak hesaplandı. Osteosarkom tanılı hastalarda prodromal dönemin 12 haftadan önce veya sonra olmasının sağkalıma etkisi istatistiksel açıdan anlamlı değildi. Ewing sarkomu tanılı hastaların 12 haftadan önce tanı konulanlarında sağkalım oranı yüksekti. Tedavi sürecinin tümünün kendi merkezimizde yapılmış olmasının sağkalım oranını artırmadığı görüldü. Tanı esnasında metastazı olan hastaların sağkalım süresi, metastaz olmayanlara göre düşüktü. Postoperatif erken dönemde komplikasyon oluşmasının hastalarda sağkalım oranında anlamlı bir değişiklik oluşturmadığı görüldü. Osteosarkom tanılı hastalarımızdan 2010 - 2013 yılları arasında opere olanlarının sağkalımı anlamlı olarak yüksek bulundu.
Özet (Çeviri)
The purpose of our study is to delineate the importance of multidisciplinary approach of our clinic as oncologic referral center in the country reporting general survival rates and some possible factors affecting survival rate in primary bone sarcomas. Establishment of early diagnosis and treatment of malign tumors in experienced centres will increase general survival rates. 114 patients, referred to the Orthopaedics and Traumatology Clinic at Marmara University between 2005 and 2013 with primary diagnosis of Osteosarcoma, Chondrosarcoma and Ewing sarcoma were included. Data was obtained from our orthopedic oncology files which include clinical and demographic evaluations (gender, age, size, type of surgery, adjuvan chemotherapy, relapse of disease and postoperative complications). Statistical analysis are performed using SPSS 22.0 program to compare the preoperative, patient-related, tumour-related, treatment-related and postoperative factors with survival rates. Survival rates are also evaluated comparing year-to-year differences. Survival analysis was made using Kaplan-Meier curves and log-rank statistical method was performed to compare survival rates . The mean duration of patient survival included in the study was 72 months. 1-year, 5-year and disease-free survival rates of the patients were %90, %56 and %53 respectively. Osteosarcoma survival effect in patients with prodromal period of 12 weeks before or after that was not statistically significant. The survival rate of the patient group with Ewing sarcoma diagnosed early than 12 weeks were higher. The status of entire treatment to have been performed only in our clinic has been found to have no increasing effect to overall survival rate. Survival rates of patients having metastasis at the time of diagnosis are lower than non-metastatic patients at the time of diagnosis. The presence of early postoperative complications does not cause significant differences in survival rates. Survival rates of the patients with osteosarcoma, who have been treated between 2010-2013, were found higher.