Udenafil'in anevrizmal subaraknoid kanama sonrası gelişen serebral vazospazm üzerine etkinliğinin deneysel hayvan modelinde gösterilmesi
Udenafil'in anevrizmal subaraknoid kanama sonrasi gelişen serebral vazospazm üzerine etkinliğinin deneysel hayvan modelinde gösterilmesi
- Tez No: 420016
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YAŞAR BAYRİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
- Anahtar Kelimeler: Subaraknoid kanama, fosfodiesteraz 5 inhibitörleri, udenafil, serebral vazspazm, Subarachnoid hemorrhage, phosphodiesterase inhibitors, udenafil, cerebral vasospasm
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Subaraknoid kanama sonrası gelişen serebral vazospazm gelişen büyük teknoloji ve çok sayıda çalışmaya rağmen halen %50'den fazla mortalite ile seyreden bir komplikasyondur. Erektil disfonksiyon ve pulmoner hipertansiyon tedavisinde kullanılan fosfodiesteraz 5 inhibitörlerinin serebral vazospazm üzerine etkinliği yakın zamanda birçok deneysel çalışmada çalışılmıştır. Bu çalışmalarda başarılı sonuçlar elde edilmiş ve yakın zamanda klinik çalışmalar başlamıştır. Bu çalışmada yeni nesil bir fosfodiesteraz 5(PDE5) inhibitörü olan udenafilin deneysel hayvan modeli kullanılarak subaraknoid kanama(SAK) sonrası gelişen vazopazm üzerine etkinliğinin tespiti amaçlanmıştır. Hayvanlar her grupta 6'şar tane sıçan olacak şekilde 3 gruba ayrıldı. Birinci grup SAK yapılmayan sham grubu, ikinci grup her sıçanın kendi femoral arterinden alınan otolog kanın oksipitoservikal membrandan sisterna magnaya verilerek SAK modeli oluşturulduğu ve tedavinin uygulanmadığı kontrol SAK grubu ve grup ve üçüncü grup da aynı şekilde SAK oluşturulduktan sonra 20 mg/kg udenafilin ile orogastrik yolla işlemden 2 saat sonra başlanarak 3 günde 24 saat arayla verildiği tedavi grubu olarak ayarlandı. 3 günlük izlem sonunda sakrifiye edilen deneklerin baziler arter proksimal ve distalinden alınan kesitler lümen çapları ve duvar kalınlıkları bilgisayar ortamında ölçülerek karşılaştırmalı olarak değerlendirildi. Udenafil ile tedavi edilen gruptaki sıçanların baziler arter lümenleri kontrol SAK grubuna oranla çok daha geniş değerlerde bulunulmuş ve ayrıca damar duvar kalınlığı da oldukça daha ince yapıda bulunmuştur. Bu çalışma ile yeni nesil PDE5 inhibitörü olan udenafilin serebral vazospazm tedavisi için ileri çalışmalar gerektiren umut verici bir ilaç olduğunu gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Cerebral vasospasm is a complication of subarachnoid hemorrhage that is is still causing 50 % mortality inspite of huge technological improvement and lots of researches. Phosphodiesterase 5 inhibitors that are in use of erectile dysfunction and pulmoner hypertension is also used in several experimental studies on cerebral vasospasm. Some succesful results gained by these researhes and recently some clinical researched has been done with PDE5 inhibitors. On this study we used experimental animal subarachnoid hemorhhage(SAH) model to observe efficiency of udenafil, a new generation PDE5 inhibitor, on cerebral vasospasm that seconder to SAH. We divided animals to 3 groups each had 6 rats. The firs group was the sham group that has not SAH. The second group was control SAH group that arterial blood was taken from each femoral arteria of the rats and is injected to cisterna magna through occiputooservical membrane. The second group had no medication. The third group was same with the second group with a difference that the rats in this group was treated with 20 mg/kg udenafil that is given by orogastric way. The firs dose was given 2 hours after the surgery and repeated once daily through 3 days. At the end of third day all animals were sacrified and basillar arteries taken out to calculate on computer program and observe each lumen and wall thckness proximally and distally. In the treatment group arterial lumen was wider than the control SAH group and also aterial wall was thinner significantly Recent study showed that udenafil, a new generation PDE5 inhibitor, has receptable results on vasospasm and should be studied with more studies.