Transplantasyon uygulanan hastalarda bakım gereksinimlerinin değerlendirilmesi
The determine of care needs of transplant patients
- Tez No: 420063
- Danışmanlar: PROF. DR. ÇAVLAN ÇİFTÇİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Transplantasyon, hemşirelik bakımı, yaşam kalitesi, Transplantation, Nursing care, Quality of life
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Bilim Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
1.ÖZETAmaç: Bu çalışma böbrek transplantasyonu yapılan hastaların bakım gereksinimlerini saptamak amacıyla gerçekleştirilmiş tanımlayıcı nitelikte bir araştırmadır.Materyal ve Yöntem: Araştırma İstanbul ilinde yer alan bir özel hastanenin böbrek transplantasyonu servis kliniğinde Şubat?Ağustos 2011 tarihlerinde gerçekleştirildi. Çalışma örneklemi böbrek transplantasyonu sonrası ameliyat sonrası dönem bakımı devam eden ve araştırmaya gönüllü katılan 80 hastalardan oluştu. Veri toplama araçları olarak (1) Hasta Tanılama Formu, (2) Kronik Böbrek Yetmezliği Semptom Değerlendirme Formu, (3) Kronik Böbrek Yetmezliği Klinik Bulgu Değerlendirme Formu, (4) Newcastle Hemşirelik Bakım Memnuniyet Ölçeği ve (5) WHOQOL?BREF (TR) Yaşam Kalitesi Ölçeği kullanıldı.Bulgular: Yaş ortalaması 41,70 ± 13,69 olan örneklemin çoğunluğunu (%75) evli ve ilkokul mezunu (%30) bireyler oluşturmaktadır. Örneklemin sadece %16,2'si bir işte çalışmaya devam etmektedir. Hastalar, kronik böbrek yetmezliği döneminde en fazla yorgunluk (%93,8) ve anemi (%100) sorunları yaşadıklarını bildirdi. Araştırmaya katılan hastaların Newcastle Hemşirelik Bakım Memnuniyet Ölçeği puan ortalaması 83,16 ± 10,68, WHOQOL?BREF (TR) Yaşam Kalitesi Ölçeği toplam puan ortalaması 73,69 ± 9,15 bulundu. Örneklemin hemşirelik bakımından memnuniyet düzeyi ve yaşam kalitesi iyi düzeyde bulundu.Sonuç: Yaşam kalitesi puan ortalamaları ile sosyo-demografik değişkenler karşılaştırıldığında, yaşam kalitesi puan ortalamaları arasında cinsiyet, eğitim durumu, çalışma durumu, hastanın bakımı ile ilgilenen kişi varlığı, aylık gelir durumu, başka hastalık varlığı ve aile içindeki pozisyonu değişkenleri yönünden istatistiksel yönünden fark belirlendi (p < 0,05). NHMÖ puan ortalamaları arasında cinsiyet değişkeni yönünden istatistiksel olarak anlamlı ilişki saptandı (p < 0,05). Hemşirelerin böbrek transplantasyonu geçiren hastaların bakım gereksinimlerini değerlendirmeleri, hastaların yaşam kalitesini geliştirmek üzere hemşirelik girişimlerinin ve hasta eğitiminin sistematik bir şekilde verilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
2.SUMMARYObjective: The study aims to determine the care needs of renal transplant patients. This study adopted a descriptive research design.Material and Method: The research was conducted at renal transplant clinic service of a private hospital in Istanbul between February and August 2011. Study sample comprised 80 patients underwent renal transplantation who were treated after transplantation surgery and those who were willing to participate into the study. Five data collection tools were used: (1) Patient Diagnostic Form, (2) Chronic Renal Failure Symptom Assessment Form, (3) Chronic Renal Failure Clinical Findings Assessment Form, (4) Newcastle Satisfaction with Nursing Scale (NSNS) and (5) WHOQOL-BREF (TR) Quality of Life Scale.Results: Mean age of the sample was 41.70 ± 13.69, majority of sample were married (75%) and primary school graduates (30%), and only 16.2% were currently employed. The common symptoms experienced by patients during the renal failure were fatigue (93.8%) and anaemia (100%). The mean score of NSNS was 83.16 ± 10.68, and mean score of WHOQOL-BREF (TR) Quality of Life Scale was 73.69 ± 9.15. Those scores indicated that the sample was satisfied with the nursing care, and the quality of life of renal transplant patients was good.Conclusion: The study found that there were statistically significant differences between quality of life scale scores in relation to variables such as gender, education level, employment status, and the presence of people who help and care for the patients, income level, the presence of disease other than kidney disease and the position in the family (p < 0.05). There was statistically significant difference between NSNS scores in relation to the patients? gender (p < 0.05). Nurses working in the transplantation units are required to assess the care needs of patients who underwent renal transplantation, and to tailor care to improve the quality of life of the patients and to develop systematically education programs.