Kemik iliği transplantasyonu yapılan çocuklarda beslenme durumu ve ilgili biyokimyasal bulguların değerlendirilmesi
Assesment of nutritional status and related biochemical findings in bone marrow transplanted children
- Tez No: 60230
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NİLGÜN KARACAOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: Kemik iliği transplantasyonu, beslenme des teği, serum çinko, magnezyum, prealbumin ve RBP. iv, Bone marrow transplantation, nutritional support, serum zinc, magnesium, prealbumin and RBP
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Diyetetik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
ÖZET Bu çalışma H.Ü. Tıp Fakültesi îhsan Doğramacı Çocuk Hastanesi Kemik İliği Transplantasyon Ünitesi'nde allojenik KİT (kemik iliği transplantasyonu) yapılan hastalarda beslenme durumunu yansıtan pa- rametrelerdeki değişiklikleri saptamak amacıyla yapılmıştır. Yaşlan 3.5- 10 yıl arasmda değişen 3 kız, 2 erkek olmak üzere toplam 5 hastanın KİT ünitesindeki izlenme süreleri; uygulanan tedavi ve klinik durumları dikkate alınarak 4 döneme ayrılmış ve -10 ve 1. günler arası I, 0 ve +8. günler II., +9 ve +20. günler arası III., +21 ye +30. günler arası IV. dönem olarak değerlendirilmiştir. Hastalar, KİT ünitesine kabul edil dikleri günden itibaren klinik olarak her gün izlenerek besin tüketim du rumları saptanmış, enerji ve besin öğeleri alımları hesaplanmıştır. Doğal besinlerle enerji ve diğer besin öğeleri yönünden gereksinimleri kar şılanamadığında, ağızdan enteral ürünlerle ve/veya parenteral yolla bes lenme desteği verilmiştir. Hastaların doğal besin, enteral ürün ve pa renteral yolla verilen toplam enerji alımları her dönem için (I-IV) ayrı ayrı hesaplanarak, BMH (bazal metabolizma hızı) ile karşılaştınldığmda; I. dönemde BMH'nın % 129-185'i iken, II. (BMH'nın % 90-158'i) ve m. dönemlerde (BMH'nın % 88-141'i) belirgin bir düşme göstermiş ancak bu düşme istatistiksel yönden önemli bulunmamıştır. Benzer durum pro tein alımlarında da izlenmiştir. Günlük tüketilen kalsiyum, çinko, mag nezyum ve bakır miktarları genelde bütün dönemlerde yetersiz bu lunmuştur. Hastaların her dönem başlangıcında antropometrik ölçümleri alınmış, serum çinko, magnezyum, bakır, kalsiyum, albumin, pre albumin, ve RBP (retinal bağlayıcı protein) düzeylerine bakılmıştır. Has taneden ayrıldıktan sonra, KİT sonrası +70. ve +100. günlerde, besin tü ketimleri dışındaki laboratuvar tetkikleri tekrarlanmıştır. Serum çinko düzeyi +8 ve +70. günlerde hastaların çoğunda normal sınırların altında seyretmiş, serum magnezyum düzeyleri -10. günden, +100. güne kadar 4 hastada düşük bulunmuştur. Serum albumin, prealbumin ve RBP dü zeyleri genelde +8. güne kadar düşme, daha sonraki kontrollerde aşamalı olarak yükselme göstermiştir. Serum prealbumin ve RBP düzeyleri; her dönemin son 2 gününde alınan ortalama enerji ve protein miktarları ile 40 ve -1. günler ile, +20. günlerde pozitif korelasyon göstermiştir. Ça lışmada, serum prealbumin ve RBP düzeylerinin daha kısa sürede has taların beslenme durumlanndaki değişikliği yansıttığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This survey was conducted to determine the variations of parameters that reflect the nutritional status of patients who received bone marrow transplantation (BMT) in Hacettepe University thsan Doğramacı Children's Hopsital five patients (three girls and two boys) ranging between 3,5-10 years of age participated in this study. The study period between (transplantation days) -10 and +30 was divided into 4 stages. Patients were daily observed, food consumption status recorded and energy and other nutrient intakes were calculated. Enterel formulas or parenteral products were suplemented if their oral energy intake through regular foods did not meet recommended daily allowances (RDA). Total energy intakes were calculated for each transplantation period either by regular food consumption or by parenteral/enteral formulas although a decrease in energy intake was observed in comparison to the basal metabolic rate, this decrease was statistically insignificant. A similar decrease was also observed in daily protein intake. Generally, daily consuption of calcium, zinc, magnesium and copper were below RDA in all periods. în the beginning of each period, antropometrical measures were recorded and serum zinc, magnesium, copper, calcium, albumin, prealbumin, retinal binding protein (RBP) levels were measured laboratory and antropometrical measures were repeated at days +70 and +100. Low serum zinc and magnesium levels were detected in several patients between day +8. and +70; day -10 and +100, respectively. Serum albumin, prealbumin and RBP levels were low at day +8 however a gradually increase was detected on follow up studies. Serum prealbumin and RBP levels showed positive correlation with mean energy and protein intake in the last two days of each period and on days -10,-1, +20. In Summary in this study we demonstrated that serum prealbumin and RBP levels reflect the nutritional status of patients in a shorter period.