Donör beslemede korunmuş metiyonin kullanılmasının embriyo kalitesi üzerine etkisinin araştırılması
Searching the effect of using protected methionine on embryo quality while feeding donor cows
- Tez No: 420087
- Danışmanlar: PROF. DR. BERRİN KOCAOĞLU GÜÇLÜ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Besleme, Üreme, Genetik, Korunmuş Metiyonin, Embriyo Transferi
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu çalışmanın amacı donör ineklerde korunmuş metiyonin'in embriyo kalitesine olan etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Çalışmada 14 adet Holştayn ırkı inek rasgele kontrol ve deneme grubu olarak 2'ye ayrılmıştır. Donör olarak kullanılan ineklerin benzer canlı ağırlıkları (500-550 kg), benzer laktasyon dönemi (1-2 laktasyon), benzer süt verimi (günlük 30-35 litre) gibi özellikleri vardır. Alıcı olarak seçilen 56 tane Holştayn inek kullanıldı (ortalama 550 kg canlı ağırlık ve 1. laktasyonda). İnekler aynı ortamda ve bulunduruldu. Yedirilen bazal rasyon mısır silajı, yonca kuru otu, saman ve konsantre yem karmasında oluşmuştur. Rasyon % 40 kaba ve %60 konsantre yemden olacak şekilde yapılmıştır. Konsantre yem karması % 20 ham protein ve 2650 kcal/kg ME içermektedir. Her bir hayvan için hesaplanan günlük yem miktarı hayvanlara iki öğünde (sabah 630 ve akşam üzeri 1730'da) eşit miktarlarda verildi. Çalışmada deneme grubunda bulunan ineklere deneme süresince kontrol rasyonuna ilave olarak her hayvan için 15 gram/gün korunmuş metiyonin oral yolla verildi. Denemedeki hayvanlar 20 gün süre ile yukarıda içeriği belirtilen rasyon ile beslendi. Sonra“Süperovulasyon Protokolü”uygulamaları başlandı. Süperovulasyon Protokolü uygulamaları esnasında besleme programında değişiklik yapılmadı. FSH hormonu enjeksiyonu yapılmadan ve uterusu yıkamaya başlamadan önce korpus luteum (Cl) sayısı, yoğunluğu ve çapı ultrason yardımı ile belirlendi. Araştırmanın sonucunda, süperovulasyon gerçekleştirildikten sonra Cl sayısı bakımından gruplar arasında bir farklılığın olmadığı tespit edildi. Embriyolar uterus yıkaması yapılarak toplandı. Bulunan embriyolar kalite ve gelişim safhalarına göre sınıflandırıldı. Gruplar arasında bir farklılık görülmedi. Bulunan embriyolar taşıyıcı hayvanlara transfer edildi. Embriyo tranferinden sonra 50. gün de gebelik kontrolleri ultrason ile yapıldı. Gebelik oranının kontrol ve deneme grubu arasında herhangi bir farklılık göstermediği belirlendi. Sonuç olarak korunmuş metiyoninin toplam embriyo, transfer edilebilen ve edilemeyen embriyo, gebelik ve fertilize olmamış ovum sayıları ve oranları arasında istatistiki bakımından önemli bulunmadı.
Özet (Çeviri)
SEARCHING THE EFFECT OF USING PROTECTED METHIONINE ON EMBRYO QUALITY WHILE FEEDING DONOR COWS Kurtuluş GÖK Erciyes University, Graduate School of Health Sciences Department of Animal Nutrition and Nutritional Diseases Doktorate Thesis, February 2016 Supervisor: Prof. Dr. Berrin KOCAOĞLU GÜÇLÜ ABSTRACT The objective of this study was to investigate the effect of ruminally protected methionine on embryo quality of donor cows. In this study a total of 14 Holstein cows were randomly allocated into two groups which are one control and one treatment group. Cows which are donor have similar properties that similar average weight (500-550 kg), similar lactation period (1-2 lactation), similar milk production (between 30-35 kg milk/day). A total of 56 Holstein cows were used as recipient animals (average 550 kg live weight, 1st lactation). The cows were kept in similar conditions of handling and feeding. Feed with a basal ration composed of corn silage, alfalfa hay, straw and a concentrate mix. Ratio of the ration is 40 %forages and 60% concentrate. Concantrate mix containing 20 % crude protein and 2650 kcal/kg metabolic energy. Daily feed which was calculated for each animal, was given them twice a day (6:30 a.m and 5:30 p.m). The duration of the study 15 grams/day protected methionine was given as an addition to a control ration to the cows in the treatment group orally. Control and treatment group are being fed through 20 days as it was mentioned before. Then, 'Superovulation Protocol' applications were started to used. During the application of Superovulation Protocol, it has not been made any changes on the feeding programme. Before to inject FSH and washing uterus; number of corpus luteum, density of corpus luteum and diameter of corpus luteum were determined by ultrasonography. As a result of the research, after the Superovulation, it was seen that there was no difference between the groups in terms of the corpus luteum numbers. Embryos were picked up by flushing the uterus. Founded embryos were classified according to their quality and development phase. There was no difference between the groups. The embryos which were found transferred to the recipient cows. After the embryo transfer, pregnancy control was performed by ultrasound controls in 50th day. Pregnancy rates between the control and treated group were not determined any difference. As a result, there was not found a significant differences between groups on the number of total embryo, number of transferable embryo and not transferable embryo, preganacy rate and number of unfertilized ovum. Keyword: Feeding, Breeding, Genetics, Protected Methionine, Embryo Transferring