Kırığı olan yaşlı bireylere uygulanan düşmeyi önleme programının etkinliği
The effectiveness of fall prevention program that was applied to elderly individuals who were undergoing treatment for fracture
  1. Tez No: 420163
  2. Yazar: HESNA GÜRLER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURHAN BAYRAKTAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Yaşlılık, risk faktörleri, düşmelerin önlenmesi, hemşirelik, Aging, risk factors, falls prevention, nursing
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
Araştırma, düşmeye bağlı kırık nedeni ile ortopedi kliniğinde tedavi gören yaşlı bireylere uygulanan düşmeyi önleme programının etkinliğini belirlemek amacıyla tek grup müdahale çalışması olarak gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın örneklemini toplam 52 hasta oluşturmuştur. Veriler Tanıtıcı Özellikleri Belirleme Formu, Düşme Risk Faktörlerinin Belirlenmesi Formu, Düşmelerin Önlenmesine Yönelik Bilgi Belirleme Formu ve Katz Günlük Yaşam Etkinlikleri İndeksi ile toplanmıştır. Araştırmanın uygulaması üç aşamada gerçekleştirilmiş olup, ilk izlemde hastanede bireylerin tanıtıcı özellikleri, düşmeye ilişkin risk faktörleri, düşmeden önceki günlük yaşam aktivitelerini yerine getirme kapasiteleri ve düşmelerin önlenmesine yönelik bilgileri değerlendirilmiş ve düşme risk faktörleri ve düşmelerin önlenmesine yönelik eğitim verilmiştir. Araştırmanın ikinci ve üçüncü aşamasında ev ziyareti yapılarak ev ortamı düşme açısından değerlendirilmiş, düşmelerle ilişkili riskler ve bilgi düzeyi tekrar değerlendirilmiş; risk faktörleri konusunda önerilerde bulunulmuş ve eğitim programı tekrarlanmıştır. Üçüncü aşamada ayrıca bireylerin günlük yaşam aktivitelerini yerine getirme kapasiteleri ve izlem süresindeki düşme durumu tekrar değerlendirilmiştir. Sonuç olarak, yaşlı bireylerde düşme riskinin azaltılmasına yönelik geliştirilen ve uygulanan düşmeyi önleme programının yaşlı bireylerin düşmeye yönelik risk faktörlerini azalttığı ve düşmelerin önlenmesine yönelik bilgi düzeylerini artırdığı belirlenmiştir. Sağlık kurumları tarafından yaşlı bireylerde düşmelerin önlenmesine yönelik ev ziyaretini içeren programların uygulanması önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
The study was conducted as a single group intervention study to determine the effectiveness of fall prevention program that was applied to elderly individuals who were undergoing treatment at Orthopedics clinic for fracture due to falls . The sample of the study included a total of 52 patients. The data were collected with Personel Formation Form, Fall Risk Factors Form, Falls Prevention Knowledge Form, Katz Activities of Daily Living Index. The implementation of research have been carried out in three phases; in the first phase, that was performed in the hospital, descriptive characteristics, fall-related risk factors, falls prevention knowledge level and the capacity to perform previous activities of daily living of individuals before fall were determined and they were given information about fall-related risk factors and falls prevention. In the second and third phase of the research, home visit was made, the home environment were evaluated in terms of falling and fall-related risk factors and falls prevention knowledge level were assessed again; advices were given about risk factors and the training program was repeated. In the third phase of research, also the capacity to perform previous activities of daily living of individuals and recurrent fall for individuls in the observation period were evaluated. In conclusion, it was determined that fall prevention program that developed and implemented to reduce the risk of fall in the older individuals reduced fall-related risk factors and increased their level of knowledge for the prevention of falls. It was recommended that the programs including home visits for the prevention of falls in older individuals can be applied by health care institutions.