Hastane afet planlaması, hastane acil durum komuta sistemi ve Atatürk Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkez Müdürlüğü Hastanesi'ne uygulanması
Hospital disaster planning, hospital emergency command system and its implementation in Ataturk University, Health Research and Application Center Hospital
  1. Tez No: 420172
  2. Yazar: ERDAL TEKİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ATIF BAYRAMOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: Afet, Hastane Afet Planı, Hastane Acil Durum Komuta Sistemi, Triaj, Tahliye, Disaster, Hospital Disaster Plan, Hospital Emergency Command System, Triage, Evacuation
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 153
Özet
Nüfus yoğunluğunun artması, yüksek riskli bölgelerde yerleşim yerlerinin artması, teknolojinin artmasıyla birlikte var olan risklerin artması ve yeni risklerin ortaya çıkması nedeniyle afetlerin gerçekleşme sıklığı ve buna bağlı olarak toplum sağlığı üzerine olan olumsuz etkileri artma eğilimdedir. Afetlerden dolayı meydana gelen bu olumsuz etkileri önlemek veya en aza indirmek için gerekli tedbirler alınmalıdır. Bölgemizde veya hastanemizde meydana gelen afetlere karşı meydana gelebilecek risklere karşı önlem almak için hastane afet planını (HAP) hazırladık. Bu plan sayesinde afet esnasında ve sonrasında hastanede meydana gelen kargaşa ve paniği önlemek, iyi organize olarak oluşan sorunları en aza indirmek ve afetzedelerin tedavilerinin başarılı bir şekilde yapılmasını sağlamak. HAP hazırlanırken Kaliforniya San Mateo Bölgesi Acil Tıp Hizmetleri Kurumu tarafından geliştirilmiş Hospital Incident Command System (HICS) temel alınmıştır. Ayrıca ülkemizdeki çeşitli üniversitelerin, devlet ve özel hastanelerinin afet planları incelendi ve hastanemize göre uyarlandı. Erzurum Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı ile birlikte eğitim ve tatbikat yapıldı. Afet esnasında kesintisiz iletişimi sağlamak için telsiz eğitimi alındı ve Kıyı Emniyet Müdürlüğü'nün düzenlediği sınava girilerek amatör telsizcilik sertifikası alındı. HAP hazırlandıktan sonra afetin meydana gelmesini beklemeden personel düzenli aralıklarla eğitilmeli ve tatbikatlar yapılmalıdır. Bu eğitim ve tatbikatlarda belirlenen eksiklikler giderilip gerekli tedbirler alınmalıdır. Bu planda afet esnasındaki görevler, görevliler ve bunların birbirleri ile olan bağlantıları belirtilerek hızlı ve etkili müdahale sağlanır.
Özet (Çeviri)
Since the existing risks are increased and new risks are manifested due to increased population density, increased preference of high-risk areas for settlement and increasing technology, the rate of occurrence of disasters and relatedly, their adverse effects on public health tend to increase. Necessary precautions should be taken in order to avoid or minimize these adverse effects which occur due to disasters. We prepared the hospital disaster plan (HDP) in order to take precautions against risks which may arise due to disasters in our district or hospital. We aimed to prevent the turmoil and panic that may occur in the hospital during or following disaster, to minimize the resulting problems by being well-organized and to treat the disaster victims successfully with the help of this plan. During preparation of HDP, it was based on HICS which was developed by Department of Emergency Health Services, San Mateo District, California. Additionally, the disaster plans of various universities, state and private hospitals in our country were analyzed and adopted according to our hospital. Training and drills were performed together with Erzurum Metropolitan Municipality Fire Department. To ensure uninterrupted wireless communication during disaster, training for wireless communication was performed and amateur wireless certification was obtained by attending the examination which was organized by the Coastal Police Department. Following the preparation of HDP, staff should be trained at regular intervals and drills should be performed without waiting for the occurrence of a disaster. Deficiencies should be identified during these training sessions and drills and necessary precautions should be taken. In this plan, fast and effective intervention is provided by stating the people who are in charge, their duties and interactions during the disaster.