Ratlarda oluşturulan metanol toksisitesinde h2 reseptör antagonistlerinin retinada ve optik sinirde oluşan hasar ve metabolik bozukluk üzerine etkilerinin araştırılması
The evaluation of the effects of h2 receptor antagonists on retinal and optic nerve damage and metabolic disturbance in methanol toxicity in rats
  1. Tez No: 420173
  2. Yazar: HÜLYA SEVİL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MURAT SARITEMUR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: metanol zehirlenmesi, ranitidin, optik sinir, retina, methanol poisoning, ranitidine, optic nerve, retina
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Giriş: Metanol büyük oranda karaciğerdeki alkol dehidrojenaz enzimi ile toksik metabolitlerine metabolize olur. Bu nedenle tedavinin temel basamağı, bu enzimin fonksiyonunu inhibe eden antidotun verilmesidir. Antidot olarak tedavide kullanılan etanol ve fomepizolün yanında peptik ülser ve benzeri hastalıkların tedavisinde yaygın olarak kullanılan H2 reseptör antagonistlerinin de karaciğer ve gastrik alkol dehidrojenaz enzimleri üzerine inhibitör etkisi daha önce yapılan çalışmalarda gösterilmiştir. Çalışmamızda ratlarda oluşturulan metanol zehirlenmesinde ranitidinin koruyucu etkilerini araştırmayı amaçladık. Materyal ve Metod: Her bir grupta 8 hayvan olacak şekilde randomize 8 grup oluşturuldu. Ratlarda folat-bağımlı formik asit oxidasyonu insanlara göre daha hızlı olduğundan, hayvanlarda insanlardaki metanol zehirlenmesine karşı oluşan yanıta benzer bir yanıt oluşturmak için hayvanlara deney öncesi intraperitoneal methotrexate verildi. Metanol verilen deney gruplarında ranitidinin etkileri diğer iki antidot olan etanol ve fomepizol ile karşılaştırıldı. Kan pH, bikarbonat ve formik asit ölçümleri yapıldı. Gözler iki taraflı alındıktan hemen sonra hayvanların sağ gözleri optik sinirle beraber alındı ve histopatolojik incelemesi yapıldı. Bulgular: Ortalama serum pH düzeyleri değerlendirildiğinde sadece grup 3'de (metanol grubu) hafif bir metabolik asidoz gözlendi ve grup 3 ile grup 2 (sağlıklı+methotrexate) arasında anlamlı fark tespit edildi (p=0,048). Diğer gruplar arasında pH açısından istatistiksel olarak anlamlı fark tespit edilemedi. Serum bikarbonat düzeyleri ise gruplar arasında istatistiksel olarak farklılık göstermedi. Format düzeylerine göre değerlendirildiğinde metanol verilen grup 3'de tedavi gruplarına göre format düzeyi istatistiksel olarak anlamlı yüksekti ancak tedavi grupları arasında anlamlı fark tespit edilemedi. Ranitidin hem metabolik asidoz hem de doku hasarı üzerine olumlu etkiler gösterdi. Sonuç: Bir H2 reseptör antagonisti olan ranitidin metanol zehirlenmelerinde koruyucu etkilere sahip olmasına rağmen, mevcut tedavilere bir alternatif olarak gözükmemektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Methanol largely is metabolized to toxic metabolites by the liver alcohol dehydrogenase. Therefore, the mainstay of the treatment is to use the antidote which inhibits the functions of this enzyme. Beside the commonly used antidotes such as fomepizol and ethanol, also it has been shown that H2 receptor antagonists commonly used to treat ulcers and other gastric diseases have an inhibitory effect on liver and gastric alcohol dehydrogenase. We aimed to investigate the protective effects of ranitidine in rats with methanol poisoning. Methods: Rats were randomly divided into eight groups with eight rats in each group. Because the folate-dependent oxidation of formic acid in rats is faster than human beings, rats were given intraperitoneal injection of methotrexate to make the rats susceptible to methanol toxicity. The effects of ranitidine were compared with the ethanol and fomepizol in the experimental groups. Blood pH, bicarbonate and formic acid were measured. Right eyes of the animals were taken and the histopathological examination was performed. Results: According to the mean serum pH levels, only group 3 (methanol group) revealed a mild metabolic acidosis and there was a statistically significant difference between group 3 and group 2 (healthy + methotrexate) (p=0.048). There was no statistically difference of blood pH between other groups. Serum bicarbonate levels did not differ statistically between the groups. According to the format levels, it was statistically than high in group three treatment groups, but it could not determined any statistically differences between treatment groups. Ranitidine showed a positive effect on both metabolic acidosis and tissue damage. Conclusion: Although a H2 receptor antagonist ranitidine has protective effect in methanol poisoning, it does not appear to be an alternative to existing treatments.