Pulmoner hipertansiyonlu hastalarda sağ kalp fonksiyonları ve pulmoner arter distensibilitenin kardiyak MRG ile değerlendirilmesi
Right ventricular functions in patients with pulmonary hypertension and evaluation of pulmonary artery distensibility by means of cardiac magnetic resonance imaging
  1. Tez No: 420190
  2. Yazar: ELİF GÖZGEÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDULMECİT KANTARCI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Kardiyak MRG, Pulmoner Hipertansiyon, Sağ Ventrikül Fonksiyonu, Pulmoner Arter Distensibilitesi, Cardiac MRG, Pulmonary Hypertension, Right Ventricular Function, Pulmonary Artery Distensibility
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
ÖZET Pulmoner Hipertansiyonlu Hastalarda Sağ Kalp Fonksiyonları ve Pulmoner Arter Distensibilitenin Kardiyak Manyetik Rezonans Görüntüleme İle Değerlendirilmesi Amaç: Bu çalışmamızda pulmoner hipertansiyonlu hastalarda takip ve prognozun belirlenmesinde önemli olan sağ kalp volüm ve fonksiyonlarını ve pulmoner arter distensibilitesini kardiyak manyetik rezonans görüntüleme ile ölçmeyi ve sonuçları elektrokardiyografi ile karşılaştırmayı amaçladık. Materyal ve metod: Çalışmamıza Ocak 2014- Ağustos 2015 tarihleri arasında sağ kalp kateterizasyonu ile pulmoner hipertansiyon tanısı almış olan 17 olgu dahil edildi. Tüm hastalara ekokardiyografi yapıldıktan sonra, nefes darlığı ve klostrofobisi olan 5 hastaya çekim yapılamadığından 12 hastaya KMRG yapılarak sağ ventrikül Ejeksiyon Fraksiyonu, End-Diyasolik Volüm, End-Sistolik Volüm ve Miyokardiyal Kütle değerleri ölçüldü. Aynı zamanda hastaların EKO ile pulmoner arter basıncı ve KMRG ile pulmoner arter distensibilitesi hesaplandı. Bulgular: Sağ ventrikül volüm ve fonksiyonlarının ölçümünde KMRG imajlarından elde edilen sonuçlar ile EKO sonuçları arasında yapılan istatistiksel çalışma sonucunda anlamlı fark olmadığı ve sonuçların ileri düzeyde korele olduğu görüldü (EF için r: 0,996, EDV için r:0,820, ESV için r:0,998 ve Miyokard Kütlesi için r:0,996). Aynı zamanda PAB artışı ile distensibilitenin azaldığı ve iki değer arasında körvilineer orantı olduğu ortaya çıktı. Sonuç: Pulmoner hipertansiyonlu hastaların takibinde sağ kalp volüm ve fonksiyonlarının belirlenmesinde EKO yerine KMRG kullanılabilir. KMRG ile aynı zamanda mortalitenin önemli belirteçlerinden olan distensibilite ölçümü de yapılabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Right Ventricular Functions in Patients with Pulmonary Hypertension and Evaluation of Pulmonary Artery Distensibility by means of Cardiac Magnetic Resonance Imaging Purpose: we aimed to measure right ventricular volume and functions which are important in following-up and in prognosis diagnosis of patients with pulmonary hypertension and to measure pulmonary artery distensibility using magnetic resonence imaging and to compare the results using electrocardiogram (ecg) in this study. Material and Method: 17 cases which were diagnosed with right heart catheterization and pulmonary hypertension between the dates January 2014 and August 2015 were included into our study. After applying echocardiography to the patients, right ventricular Ejection Fraction, End-Diastolic Volume, End-Sistolic Volume and Myocardial Mass values were measured applying KMRG to 12 patients because of the fact that it couldn't be applied to 5 patients with dyspnoea and claustrophobia. At the same time pulmonary artery pressure of the patients were calculated via EKO, and pulmonary artery distensibility via KMRG. Findings: It was appeared that there was no significant difference at the results of the statistical work done between the results obtained from the images of KMRG measurements of right ventricular volume and functions, and the results from EKO. Also it was appeared that the results were corralated in advanced level. (r: 0,996 for EF, r:0,820 for EDV, r:0,998 for ESV and r:0,996 for myocardial mass). At the same time it was occured that the distensibility decreases with the increase in PAB and that there is a curvilinear ratio between the two values. Conclusion: While diagnosing right ventricular volume and functions during the following-up of the patients with pulmonary hypertension KMRG can be used instead of EKO. Distensibility measurement, which is an important indicator of mortality, can also be made by means of KMRG.