Gebelik sırasında epilepsi tedavisi için antiepileptik kullanımının çocukların genel gelişimleri üzerine etkileri ve nörogelişimsel bozukluklarla ilişkisi
Maternal epilepsy and i̇ntrauterine antiepileptic exposure and their relationship between neurodevelopmental and psychiatric disorders in children
  1. Tez No: 420189
  2. Yazar: ALİ KARAYAĞMURLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ONUR BURAK DURSUN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Epilepsi, Gebelik, antiepileptik ilaçlar, nörogelişimsel sonuçları, Epilepsy, pregnancy, antiepileptic drugs, neurodevelopmental outcomes
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
ÖZET Epilepsi her 200 gebelikten birini etkileyen önemli bir nörolojik hastalıktır. Amerika Türkiye'de ise her yıl 10.000'e yakın bebeğin annesindeki epilepsiye bağlı komplikasyonlara ve intrauterin antiepileptiklere maruz kaldığı tahmin edilmektedir. Annedeki epilepsi ve gebelikte antiepileptik kullanımının nörogelişimsel bozukluklar ve ileride psikopatoloji gelişim riskini arttırdığı ile ilgili görüşler gittikçe yaygınlaşmaktadır. Bu çalışmada annedeki epilepsi ve gebelikte antiepileptik kullanımının nörogelişimsel bozukluklar ve psikiyatrik bozukluklarla ilişkisi ve antiepileptik maruziyetinin gelişimsel bozukluklarla ilişkisinin fizyopatolojisinde rolü olduğu düşünülen nörotrofik faktörlerden“Nerve Growth Factor”(NGF) ve“Glial Cell Derived Neurotrophic Factor”(GDNF) plazma düzeyleri araştırılacaktır. Çalışmaya 2-6 yaş arasında 53 epilepsili annenin çocuğu ile yaş ve cinsiyet olarak eşlenmiş annesinde epilepsi hastalığı bulunmayan 53 çocuk dahil edilmiştir. Olgularda uyum becerilerini değerlendirmek için Vineland Uyum Davranış Ölçeği, zihinsel foksiyonları değerlendirmek için Denver II Gelişimsel Tarama Testi, herhangi bir psikopatoloji gelişim riskini değerlendirmek için Güçler Güçlükler Anketi ve otizm belirtilerini taramak için Otizm Davranış Kontrol Listesi kullanıldı. Gönüllü olguların NGF ve GDNF plazma düzeyleri ELİSA kiti ile ölçüldü. Çalışmanın sonucunda prenatal antiepileptik maruziyeti olan çocukların genel gelişim skorlarının sağlıklı kontrollerden anlamlı derecede düşük olduğu, prekonsepsiyonel folat kullanımının bu olumsuz etkiye karşı koruyucu olduğu bulundu ve prenatal antiepileptik maruziyeti olan 34 olgudan üçüne Otizm Spektrum Bozukluğu tanısı konuldu. Herhangi bir psikopatoloji gelişim riski epilepsili annelerin çocuklarında anlamlı derecede yüksek bulundu. Serum GDNF düzeyinin epilepsili annelerin çocuklarında genel gelişim geriliğinin saptanmasında 0.66 sensivitesi 0.75 spesivitesiye sahip aday bir biyolojik belirteç olduğu bulundu. NGF düzeyi ile genel gelişim skoru arasında istatistiksel olarak anlamlı pozitif korelasyon saptandı. Sonuç olarak prenatal antiepileptik maruziyetinin GGG ve OSB gelişme riskini arttırdığı, prekonsepsiyonel folat kullanımının ise bu bozuklukların gelişme riskini azalttığı bulunmuştur. Klinisyenler, epilepsili gebelerde ilaç seçimi konusunda dikkatli olmalı ve gebelik planı olan kadın hastalara folat kullanımını önermelidirler. Serum GDNF düzeyinin genel gelişim geriliğinin saptanmasıda kullanışlı bir biyolojik belirteç olabileceği düşünülmüştür. Annedeki epilepsi ve gebelikte antiepileptik kullanımının nörogelişimsel sonuçları ve bu sonuçlara neden olan mekanizmalarla ilgili daha geniş örneklemlerde yapılacak ileri çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Epilepsy is an important neurologic disease which affects 1 in every 200 pregnancies. In Turkey, it is estimated that about 10000 children is exposed to maternal epilepsy related complications and prenatal antiepileptic drugs in each year. In recent years, there has been an increasing amount of views that maternal epilepsy and antiepileptic drug usage during pregnancy increases risk of neurodevolopmental and psychiatric disorders in children. The aim of this study is to examine maternal epilepsy and prenatal antiepileptic exposure and its relationship between neurodevelopmental and psychiatric disorder in children. Another aim of the study is to evaluate serum level of“Nerve Growth Factor”(NGF) ve“Glial Cell Derived Neurotrophic Factor”(GDNF), are considered to play a role in the pathophysiology of the relationship between developmental disorders of antiepileptic exposure. Fifty-three children, aged between 2 and 6 years, who have epileptic mother were included in the study group. Fifty-three age and gender-matched children with healthy mother were included in the control group. Data were collected by using Vineland Adaptive Behavior Scale for evaluating adaptive skills, Denver II Developmental Screening Test for evaluating intellectual functions, Strengths and Difficulties Questionnaire for evaluating the risk of any psychopathology, Autism Behavior Checklist for screening autism symptoms. The levels of NGF and GDNF were measured in the serum of volunteers in the study and control groups by ELISA kit as described. Further statistical tests revealed that the global developmental scores of study group were found significantly lower than control group. Post hoc analysis revealed that prenatal antiepileptic exposure is responsible for the outcome. Confounding factors were excluded and preconceptional use of folate had protective effects against these negative effects. Three of the 34 cases which had prenatal antiepileptic of exposure was diagnosed with Autism Spectrum Disorder. The risk of any psychopathology was significantly higher in children whose mothers had epilepsy. Serum GDNF level was found to be a candidated biomarker with 0.66 sensitivity and 0.75 spesivity to determine the global developmental delay in children with epileptic mother. Statistically significant positive correlation was found between the serum level of NGF and global developmental score. As a result, prenatal exposure to AEDs increase the risk of global developmental delay and ASD , and preconceptional use of folate reduces the risk of these disorders. Clinicians should be aware of the drug choice of patients with epilepsy during pregnancy and should recommend preconceptional use of folate to the patient. Serum GDNF levels are considered to be a useful biological marker to determine global developmental delay. The neurodevelopmental outcomes of prenatal antiepileptic exposure , maternal epilepsy and the mechanism related to the outcomes are needed to further studies made in larger samples.