Hodgkin ve non-hodgkin lenfoma hastalarında lenfositlerin diğer periferik hücrelere oranının değerlendirilmesi
Evaluation of the Lymphocyte Ratio to the Other Peripheral Blood Cells in Hodgkin and non-Hodgkin Lymphoma Patients
  1. Tez No: 420193
  2. Yazar: İBRAHİM MAKAS
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FUAT ERDEM
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Hematoloji, Hematology
  6. Anahtar Kelimeler: Hodgkin Lenfoma, Non-Hodgkin Lenfoma, Lenfosit/Nötrofil, Lenfosit/Monosit, Lenfosit/Trombosit, Hodgkin Lymphoma, non-Hodgkin Lymphoma, lymphocyte/ neutrophil, lymphocyte/monocyte, lymphocyte/thrombocyte
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Amaç: Lenfomalar immün sistemin solid tümörleridir. Erken tanı ve etkin tedavi ile yüksek oranda şifa ile sonuçlanan bir malignitedir. Çalışmamızda Hodgkin Lenfoma (HL) ve Non-Hodgkin Lenfoma (NHL) hastaları ve alt gruplarında Lenfosit/Nötrofil (LNR), Lenfosit/Monosit (LMR), Lenfosit/Platelet (LPR) oranlarına bakıldı. Ayrıca bu oranlarla evre, tedaviye yanıt, C-reaktif protein (CRP), Laktat dehidrogenaz (LDH), ürik asit, sedimantasyon hızı arasındaki ilişkiler, yaş ile evre, yaş ile tedaviye yanıt ve evre ile tedaviye yanıt arasındaki ilişkiyi göstermeyi amaçladık. Materyal ve Metod: Çalışma Ocak 2008 ile Aralık 2014 arasında Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi'ne başvuran yeni tanı alan 90 Hodgkin ve non-Hodgkin lenfoma hastasıyla yapıldı. Hastaların yaş, cinsiyet, patolojik tanı, laboratuvar bulguları, evre, aldığı kemoterapi protokolü, tedaviye verilen yanıt, LNR, LMR, LPR oranları, bu oranlarla evre, tedaviye yanıt, CRP, LDH, ürik asit, sedimantasyon hızı arasındaki ilişkileri, yaş ile evre, yaş ile tedaviye yanıt ilişkisi ve evre ile tedaviye yanıt arasındaki ilişkiler incelendi. Hastalarımızın bulguları retrospektif olarak hastanemizin sisteminden ve hasta dosyalarından tarandı. Bulgular: Çalışmaya katılan hastaların 62'si erkek 28'i kadındı. Tüm hastaların yaş ortalaması 50,04 ± 16,009 idi. Hastalarımızın 63 tanesi non-Hodgkin Lenfoma, 27 tanesi Hodgkin Lenfoma tanısıyla takipliydi. Tanı anında hastaların 5'i evre 1, 18'i evre 2, 20'si evre 3, 47'si evre 4 olarak tespit edildi. Hastaların 55'ine R-CHOP, 2'sine R-CVP, 1'ine R-HİPERCVAD, 1'ine R-VEP, 3'üne HİPERCVAD, 4'üne CHOP, 23'üne ABVD kemoterapi verilirken; non-Hodgkin lenfomalı 2 hasta kendi isteğiyle kemoterapi almadan takip edilmiştir. Hastaların tedaviye yanıt oranları; %51,1'i tam yanıt, %32,2'si kısmi yanıt, %3,3'ü stabil hastalık, %13,3'ü progresif hastalık olarak değerlendirildi. Non-Hodgkin lenfomalı hastaların yaşları Hodgkin lenfomalı hastalardan anlamlı derecede yüksek saptandı (p:0,001). Non-Hodgkin lenfomalı hastaların LNR Hodgkin lenfomalı hastalardan anlamlı derecede yüksek saptandı (p:0,045). Hodgkin lenfomalı hastaların sedimantasyon hızları non-Hodgkin lenfomalı hastalardan anlamlı derecede yüksek saptandı (p:0,031). HL alt grupları Nodüler Sklerozan ve diğerleri, NHL alt grupları Diffüz Large B Hücreli ve diğerleri olarak 2 gruba ayrıldı. HL'de Diğer gruplarda LNR Nodüler Sklerozan HL'ye göre anlamlı derecede yüksek saptandı (p:0,033). NHL'de diğer gruplarda LMR oranı Diffüz Large B Hücreli lenfomaya göre anlamlı derecede yüksek saptandı (p:0,018). Ayrıca diğer gruplarda LPR Diffüz Large B Hücreli lenfomaya göre anlamlı derecede yüksek saptandı (p:0,023). Evre 3 HL hastalarında LNR değeri Evre 4 HL hastalarına göre anlamlı derecede yüksek saptandı (p:0,043). Tüm hastalarda LNR ile ürik asit arasında, LMR ile CRP arasında ve LPR ile CRP arasında negatif yönde zayıf anlamlı korelasyon saptandı (p:0,038, p:0,003, p:0,039; sırasıyla). Ayrıca NHL hastalarında, LNR ile ürik asit, LMR ile CRP ve sedimantasyon hızı, LPR ile CRP arasında negatif yönde zayıf anlamlı korelasyon saptandı (p:0,044, p:0,026, p:0,004, p:0,021; sırasıyla). Sonuç: Çalışmamızda basit ve ucuz bir tetkik olan rutin kan testlerinin bazı ön bilgiler verebileceği kanısına varıldı. Hastaların yaş, sedimantasyon ve LNR'sinin HL ve NHL ayrımında kullanılabileceği kanısına varıldı.
Özet (Çeviri)
Aim: Lymphomas are the solid tumors of the immune system. They are curable malign tumors with early diagnose and efficient treatment. In our study, Lymphocyte to Neuthrophyle ratio (LNR), Lymphocyte to Monocyte ratio (LMR), Lymphocyte to Thrombocyte ratio (LPR) in Hodgkin Lymphoma and non-Hodgkin Lymphoma patients and their subgroups were researched. Also we aimed to show the relation between these rates and stage, response to therapy, C-reactive protein (CRP), lactate dehidrogenase (LDH), uric acid, sedimentation rate; and also relation between age and stage, age and response to treatment, stage and response to treatment were evaluated. Material and methods: Our study was done with 90 new diagnosed Hodgkin and non-Hodgkin Lymphoma patients who admitted to Ataturk University Faculty of Medicine, Research Hospital between January 2008-December 2014. Age, gender, pathologic diagnosis, laboratory findings, stage, chemotherapy protocol received, response to treatment, LNR, LMR, LPR of the patients were evaluated. Also the relation between these ratios and stage, response to treatment, CRP, LDH, uric acid, sedimentation rates and relation between age and stage, age and response to treatment, stage and response to treatment were evaluated. The findings of our patients were analyzed retrospectively from our data base of hospital and patient files. Results: In our study there were 62 males and 28 females. The average age of participants in our survey was 50.04 ± 16.009. Of the patients, 63 were diagnosed with non-Hodgkin Lymphoma and 27 were diagnosed with Hodgkin Lymphoma. It was identified that at time of diagnosis, 5 patients were at stage 1, 18 patients were at stage 2, 20 patients were at stage 3 and 47 patients were at stage 4. The 55 patients were received R-CHOP, 2 were received RCVP, 1 was received R-HIPERCVAD, 1 was received R-VEP, 3 were received HIPERCVAD, 4 were received CHOP, 23 were received ABVD and 2 patients were followed without chemotherapy because of patient decision. Of the patients 51.1% had complete response, 32.2% had partial response, 3.3% had stabile disease, 13.3% had progressive disease. Median age was significantly higher in non-Hodgkin lymphoma patients compared to Hodgkin lymphoma patients (p:0.001). The LNR of non-Hodgkin Lymphoma patients was significantly higher than Hodgkin Lymphoma patients (p:0.045). Median sedimentation rate of Hodgkin Lymphoma patients was significantly higher than non-Hodgkin lymphoma patients (p:0.031). The subgroups of Hodgkin Lymphoma were divided as nodular sclerosing and others; and non-Hodgkin Lymphoma subgroups were divided as diffuse large B cell and others. LNR of the other Hodgkin Lymphoma subgroup was significantly higher than the Hodgkin Lymphoma nodular sclerosing type (p:0.033). In non-Hodgkin Lymphoma, LMR of the other subgroup was significantly higher than LMR of Diffuse Large B Cell Lymphoma subgroup (p:0.018). Also, LPR in other non-Hodgkin Lymphoma subgroup was significantly higher than diffuse large B cell lymphoma subgroup (p:0.023). The LNR in stage 3 Hodgkin Lymphoma patients was significantly higher than stage 4 Hodgkin Lymphoma patients (p:0.045). In all patients, poor negative correlation was found between LNR and uric acid, LMR and CRP, LPR and CRP levels (p:0.038, p:0.009, p:0.039; respectively). Also in non-Hodgkin Lymphoma patients, poor negative correlation was found between LNR and uric acid; LMR and CRP and sedimentation rate; LPR and CRP levels (p:0.044, p:0.026, p:0.004, p:0.021; respectively). Conclusion: In our study, we showed that simple and inexpensive routine blood tests can provide some preliminary information. We concluded that; patients' age, sedimentation and LNR can be used for discrimination of non-Hodgkin Lymphoma and Hodgkin Lymphoma diagnosis.