Eğlenceli film izlemenin ameliyat sonrası ağrı düzeyine etkisi
The effect of watching humurous film on postoperative pain
  1. Tez No: 420199
  2. Yazar: HÜLYA ELMALI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. REVA BALCI AKPINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Ağrı, eğlence, hemşirelik, nonfarmakolojik yöntemler, ortopedi hastaları, Humor, nonpharmacological techniques, nursing orthopedic patients, pain
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Amaç: Bu çalışma, ortopedi hastalarının ameliyat sonrası ağrı düzeyine eğlenceli film izlemenin etkisini araştırmak amacı ile yapılmıştır. Materyal ve Metot: Araştırma, Ekim 2014-Mayıs 2015 tarihleri arasında Atatürk Üniversitesi Araştırma Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji AD. Kliniği'nde cerrahi operasyon geçirmiş ve randomizasyonla belirlenen 90 hasta ile yapılmıştır. Veriler 'Tanıtıcı Form' ve 'Görsel Kıyaslama Ölçeği' kullanılarak toplanmıştır. Deney grubundaki hastalara şakalardan oluşan komik bir film ve ülkelerin tanıtıldığı bir belgesel izletilmiştir. Ağrı ölçümü girişimden önce, girişimden hemen sonra ve girişimden 30 dakika sonra olacak şekilde üç kez yapılmıştır. Veriler frekans, yüzde hesaplamaları, aritmetik ortalama, student t-testi, ki-kare testi ve tek yönlü varyans analizi kullanılarak değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışmaya alınan hastaların yaş ortalamaları 37.41±14.82 ve hastaların % 68.9'unun erkek olduğu saptanmıştır. Komik film izleyen grubun birinci ağrı puan ortalaması 40.83±22.62, ikinci ağrı puan ortalaması 32.93±20.28 ve üçüncü ağrı puan ortalaması 37.43±23.07 olarak, belgesel izleyen hastaların, birinci ağrı puan ortalaması 37.46±24.31, ikinci ağrı puan ortalaması 29.76±20.26 ve üçüncü ağrı puan ortalaması 36.80±22.67 olarak bulunmuştur. Kontrol grubuna alınan hastaların ortalama ağrı puanları incelendiğinde ise, birinci ağrı puan ortalamasının 48.86±24.06, ikinci ağrı puan ortalamasının 48.96±24.11 ve üçüncü ağrı puan ortalamasının 52.30±23.97 olduğu belirlenmiştir. Komik ve belgesel film izleyen hastaların grup içinde, birinci ve ikinci ağrı puan ortalamaları arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulunurken, kontrol grubunda herhangi bir farklılık bulunmamıştır. Üçüncü ağrı ölçümlerinde ise film izleyen grupların ortalama ağrı puanlarının ilk ölçüme göre düşük, ikinci ölçüme göre yüksek olduğu; kontrol grubundaki hastaların ise üçüncü ağrı ölçüm puanlarının önceki ölçümlere göre yüksek olduğu tespit edilmiştir. Sonuç: Araştırmanın sonucunda ameliyat sonrası ağrı tedavisinde nonfarmakolojik bir yöntem olarak, ağrısı olan hastalara eğlenceli film izletilmesinin, ağrı hissini kısa süreli olarak azaltabileceği ve farmakolojik ağrı tedavisine destek olarak kullanılabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The current study was conducted to determine effects of watching humorous film on postoperative pain. Material and Method: This study conducted with 90 patients who set with randomization in Ataturk University Research Hospital Orthopedic and Traumatology Clinic between October 2014 and May 2015. In data collection 'Identifier Form' and 'Visual Analog Scale' were used. The films that consisting of jokes and documentary were watched to patients who were experimental groups. Pain of patients were measured three times as before intervention, right after intervention and 30 minutes after intervention. In the statistical evaluation of the data frequency and percentage calculations, arithmetic average, student-t test, chi-square test, one-way variance analysis were utilized. Results: As a result of research, it were found that the mean age of patients was 37,41±14,82 and 68.9% were male. 1. average pain score of Comic Film Group was 40.83±22.62, 2. average pain score was 32.93±20.28, 3. average pain score was 37.43±23.07. 1.average pain score of Documentary Group was 37.46±24.31, 2. average pain score was 29.76±20.26 and 3.average pain score was 36.80±22.67 . 1.average pain score of Control Group was 48.86±24.06, 2. average pain score was 48.96±24.11 and 3. average pain score was 52.30±23.97. Compared to the second average pain scores, it was determined statistically significant difference intra-group of Comic Film Group and Documentary Group but there was any difference in Control Group .As a result of the third average pain score of the experimental group was lower than the first measurement and higher than the second measurement. Third average pain score of control group was more higher than before measurements. Conclusion: As a result, watching humorous films can reduce the pain sensation as short-term and it can used as a nonpharmacological technique for patients who have pain.