Hemşirelerin algıladıkları örgütsel desteğin, liderlik tarzları ve problem çözme becerilerine etkisi
The effect of organi̇zati̇onal support percei̇ved by nurses on thei̇r leadershi̇p styles and problem solvi̇ng ski̇lls
  1. Tez No: 420200
  2. Yazar: ŞAHİN KOÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERAP ALTUNTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Hemşirelik, liderlik tarzı, örgütsel destek, problem çözme
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelikte Yönetim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Hemşirelerin Algıladıkları Örgütsel Desteğin, Liderlik Tarzları ve Problem Çözme Becerilerine Etkisi Amaç: Bu araştırma hemşirelerin algıladığı örgütsel desteğin, liderlik tarzları ve problem çözme becerilerine etkisini belirlemek amacıyla tanımlayıcı ve ilişki arayıcı tasarımda gerçekleştirilmiştir. Materyal ve Metot: Araştırma, Mart 2014-Ekim 2015 tarihleri arasında yürütülmüş olup, araştırma verileri Erzurum Kamu Hastaneler Birliğine bağlı olan ve il merkezinde faaliyet gösteren hastaneler ile Atatürk Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi'nde çalışan ve araştırmaya katılmayı kabul eden 460 hemşireden toplanmıştır. Veriler, Kişisel Bilgi Formu, Algılanan Örgütsel Destek Ölçeği, Çok Faktörlü Liderlik Ölçeği ve Problem Çözme Envanteri kullanılarak toplanmıştır. Araştırma öncesinde etik kurul onayı, veri toplamadan önce de kurum izinleri alınmıştır. Toplanan veriler bilgisayar ortamında Cronbach Alfa analizi, frekans ve yüzde dağılımı, tanımlayıcı analizler, Pearson Momentler Çarpımı korelasyon analizi, Basit Doğrusal Regresyon analizi ve t testi ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Araştırmaya katılan hemşirelerin genel olarak 26-35 yaş arasında, lisans veya lise düzeyinde eğitime sahip, bayan ve evli oldukları bulunmuştur. Ayrıca hemşirelerin çoğunlukla servis hemşiresi olarak dahili birimlerde, bazen gece\bazen de gündüz çalıştıkları, 1-5 yıl mesleki ve kurumsal deneyime sahip oldukları belirlenmiştir. Hemşirelerin örgütsel desteği en fazla“adalet alt boyutunda”( =28.57±8.79) algıladıkları,“dönüşümcü liderlik tarzı”nı benimsedikleri ( =3.72±0.54) ve problemlerini çözerken de en çok“aceleci yaklaşımı”( =30.29±4.85) tercih ettikleri saptanmıştır. Hemşirelerin algıladıkları örgütsel destek boyutları ile liderlik tarzları arasında anlamlı ilişkiler olduğu (p< 0.05), liderlik tarzları ile de problem çözme becerileri arasında çok ileri derecede anlamlı bir ilişkinin olduğu (p< 0.001) görülürken algılanan örgütsel desteğin hemşirelerin liderlik tarzları üzerinde ve liderlik tarzlarının da problem çözme yaklaşımları üzerinde oldukça etkili olduğu ortaya çıkmıştır. Sonuç: Araştırma sonucunda, algılanan örgütsel desteğin hemşirelerin liderlik tarzını, liderlik tarzının da problem çözme becerilerini etkilediği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: This study was conducted as descriptive and correlation research with the aim of determining the effect of organizational support perceived by nurses on their leadership styles and problem solving skills. Material and Method: The study was carried out between the dates of March 2014 and October 2015. The study data were collected from 460 nurses who agreed to participate in the study, working in hospitals operating in the city of Erzurum's Public Hospitals Union and the Atatürk University Health Research and Application Center. The data were collected using a personal information form, the Perceived Organizational Support Scale, the Multi-factor Leadership Scale and the Problem Solving Inventory. The ethics committee gave its consent before the study was conducted, and the institutional permissions were obtained before data collection. The data were evaluated in computer environment using Cronbach's alpha analysis, frequency and percentage distributions, descriptive analyses, Pearson's product-moment correlation coefficient, simple linear regression analysis and the t-test. Results: It was found that the nurses are mostly females between the ages of 26-35, have undergraduate or high school educations and married. Moreover, it was determined that nurses work as service nurse in internal units, sometimes day shifts and sometimes night shifts. They have professional and institutional experience of 1-5 years. It was determined that nurses perceive the most organizational support for justice (M=28.57±8.79), choose the transformational leadership style (M=3.72±0.54) and prefer an impetuous approach (M=30.29±4.85) when they are solving their problems.