Ağrı yöresindeki kadınlarda hamileliğe bağlı olarak kan parametrelerindeki değişikliklerin izlenmesi
Evaluation of the changes in blood parameters due to pregnancy in women living in ağri region
- Tez No: 420198
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA GÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoloji, Physiology
- Anahtar Kelimeler: Demir tedavisi, eritrosit sayısı, gebelik, hemoglobin, hematokrit, lökosit sayısı, trimester, trombosit sayısı
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Amaç: Ağrı yöresinde demir tedavisi alan ve demir tedavisi almayan gebelerin, trimester ilerledikçe demir alma durumunun kan parametreleri üzerindeki etkilerini araştırmak. Materyal ve Metot: Çalışmamız Ağrı Devlet Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Polikliniğine başvuran 98 gebeyi kapsamaktadır. Gebeleri, demir tedavisi almayan (n=47) ve demir tedavisi alanlar (n=51) olmak üzere 2 gruba ayırdık. Gebelerin 1. , 2. ve 3. trimesterdeki hemoglobin, hematokrit, lökosit, eritrosit ve trombosit değerleri incelendi. Bulgular: Çalışmamızda demir tedavisi alan ve demir tedavisi almayan gebelerin; lökosit değerleri karşılaştırıldığında, gebelik ilerledikçe anlamlı bir artış (p0.05). Sonuç:Çalışmamızda demir tedavisi almayan gebelerin eritrosit, hemoglobin ve hematoktit değerlerinde gebelik ilerledikçe anlamlı azalmalar olduğu halde, demir tedavisi alanlarda bu değerlerdeki azalmaların kısmen engellendiği görülmüştür. Hemoglobin düzeyinin her iki grupta da ortalama değerin 11g/dL üzerinde çıkmasında Ağrı'nın yüksek rakımının (1642 m) etkili olduğunu düşündürdü.
Özet (Çeviri)
Aim: To evaluate the changes in blood parameters by time due to pregnancy in women living in Ağrı region. The blood parameters obtained in 3 different trimesters of pregnant women receiving iron treatment or not were evaluated. MaterialandMethod:98 pregnant women, who were followed by the Obstetrics and gynecology polyclinics of Ağrı state hospital, were included in our study. The pregnant women were divided into two groups as pregnant women who are not receiving iron treatment (n=47) and the pregnant women who received iron treatment (n=51). The number of red blood cells, hemoglobin value, hematocrit percentage, the number of white blood cells and the number of platelets were evaulated at first, second and third trimesters of pregnancy.