Tip 2 diyabetli hastaların bakım ve tedaviye yönelik tutum ve davranışlarının incelenmesi
Examination of type 2 diabetics attitudes and behaviours against care and treatment
- Tez No: 420203
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHTAP TAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Bakım, davranış, diyabette tutum, tedavi, tip 2 diyabet, Care, behaviour, manner in diabetes, treatment, type 2 diabetics
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Amaç: Bu araştırma Tip 2 Diyabetli hastaların bakım ve tedaviye yönelik tutum ve davranışlarını incelemek amacı ile tanımlayıcı olarak planlanmıştır. Materyal ve Metot: Bu araştırma Ocak 2014-Aralık 2015 tarihleri arasında yapılmıştır. Araştırma evrenini, Ocak-Mart 2014 tarihleri arasında Ordu Fatsa Devlet Hastanesinin dâhiliye servisinde yatan ve dâhiliye polikliniğine başvuran ve tanı süresi en az bir yıl olan Tip 2 Diyabetli hastalar oluşturmuştur. Örneklemini ise bu tarihler arasında araştırmaya alınma kriterlerine uyan 110 hasta oluşturmuştur. Verilerin toplanmasında kişisel bilgi formu ve diyabet tutum ölçeği kullanılmıştır. Veriler SPSS 16.0 paket programında analiz edilmiştir. Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistikler, Cronbach Alpha, bağımsız örneklemde t testi, tek yönlü ANOVA, Mann-Whitney U testi ve Kruskal Wallis testi kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmaya katılan hastaların %72.7' si kadın, %90.9' u evli, %90.9' u ilkokul mezunu, %68.2' si ev hanımıdır. Hastaların yaş ortalaması 53.99+7.75, kilo ortalaması 80.48+1.47' dir. Diyabetli bireylerin %41.8' inin tanı süresinin 6-10 yıl olduğu, %64.5' nin ailesinde diyabet olduğu ve %95.8' ini I. derece akrabaların oluşturduğu görülmüştür. Hastaların %60.9' unun diyabet eğitimi aldığı ve bu eğitimin genelde doktor tarafından verildiği belirlenmiştir. Diyabet tutum ölçeği puan ortalaması 3.67+0.36 olarak bulunmuştur. Hastaların bakım ve tedaviye yönelik pozitif tutum sergilediği tespit edilmiştir. Diyabet tutum ölçeği alt gruplarına bakıldığında en yüksek pozitif tutumun gösterildiği Özel Eğitim Gereksinimi alt grubu, en düşük pozitif tutum ise Tip 2 Diyabetin Ciddiyeti alt grubu olarak belirlenmiştir. Sonuç: Çalışma sonucunda, hastaların sahip oldukları negatif ve pozitif tutumların belirlenmesi vasıtasıyla, negatif tutumların iyileştirilmesi, pozitif tutumların desteklenmesi, diyabette bireysel yönetimin sağlanabilmesi yönünde katkı sağlayacağı düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
Aim: İt is planned as illustravite with the purpose of investigating Type 2 diabetics attitudes and behaviours against care and treatment. Material and Method: This research was carried out between January 2014-December 2015. The type 2 diabetics who have been treated in internal diseases service of State Hospital Fatsa/Ordu between the dates of January-March 2014 and have applied to internal diseases policlinic and whose diognosis period is a year have constituted examitantion's univere. Howevar, one hundred ten patients being favourable to working conditions between the these dates have formed the sample of tihs. Personal information form and diabet scala have been used collecting of datas. The datas have been analized with the help of SPSS 16.0 pack programme. Descriptive statistics, Cronbach Alpha, t test in independent-sample, one way ANOVA, Mann-Whitney U test and Kruskal Wallis test were used in evaluating the data. Results: Among the patiens includedin the research; %72.7 of them is women %90.9 of them is married, %90.9 of them is primary school graduate and %68.2 of themis housewife. The average age of the patiens is 53.99+7.75 and average weightof them is 80.48+1.47. It is determinedthat the diagnosis time of %41.8 of the diabetic patientsis between 6-10 years, the familes of %64.5 are diabetic patients whose %95.8 is consisted of first degree relatives, It is also determined that %60.9 of the patients gets diabetic education and this education was generally given by the doctors. The point average of diabetic attitude scala is found as 3.67+0.36. It is confirmed that the patients present positive attitude towards the cure and the treatment. Considering the subgroups of the diabetic attitude scala, we observed that the highest positive attitude is demonstrated in Special Education Requirement subgroup and the lowest positive attitude is presented in Type 2 Diabetic Seriousness subgroup. Conclusion: At the end of the examination, it has been thought that by means of finding out the patiente's negative and positive manners, curing the negative manners, supporting the positive manners will contribute to assistance in the direction of the individual direction.