Dental implantların kemik yüzeyi ile toplam temas alanının kan titanyum seviyesi artışına etkinliğinin araştırılması
Evaluation of the effectiveness of dental implants total contact area with bone surface on the increase in the level of blood titanium
- Tez No: 420239
- Danışmanlar: PROF. DR. ERTUNÇ DAYI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Dental implant, titanyum, yüzey alanı, Dental implant, titanium, surface area
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Amaç: Çalışmamızın amacı, parsiyel ya da total dişssiz hastalara uygulanan dental implantların kemik ile toplam temas alanının kan titanyum seviyesi artışına etkinliğinin araştırılmasıdır. Materyal ve Metot: 15 kadın ve 15 erkek olmak üzere toplam 30 hastaya uyguladığımız dental implantlar sonrası hastalarda kan titanyum seviyesindeki değişim değerlendirildi. Sadece maksilla, sadece mandibula ve her iki çeneye implant uygulanan olmak üzere hastalar 3 gruba ayrıldı. Anatomik oluşumlar ve protetik endikasyon göz önüne alınarak uygulanan dental implantlar sonrası her hastaya uygulanan implantların kemik ile toplam temas alanları hesaplanıp kaydedildi. Hastalardan preoperatif ve postoperatif 12. haftada alınan kan örnekleri ICP-MS cihazında analiz edildi, her hastanın preoperatif ve postoperatif kan örneklerinin kan titanyum seviyeleri analiz edildi, sonuçlar istatistiksel olarak değerlendirildi. Bulgular: kan titanyum seviyesi değişimleri analiz edildikten sonra yapılan değerlendirmede, grup 1 hastalarda kan titanyum sevisinde istatistiksel anlamlı olmayan azalma izlenirken, grup 2 ve grup 3 hastalarda istatistiksel anlamlı olmayan artış izlenmiştir. grup 1 kan titanyum seviyesi değişimi ile grup 2 ve grup 3 kan titanyum seviyesi değişimi arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmuştur. Kan titanyum seviyesi değişiminin implantların kemik ile toplam temas alanı, implant sayısı ve cinsiyetle ilişkili olmadığı analiz edilmiştir Sonuç: Çalışmamızda kan titanyum seviyesi değişiminin dental implantların kemik ile toplam temas alanıyla korelasyon göstermediği, hayvan çalışmalarıyla doku ve organ biyopsileriyle daha kesin sonuçlar alınabileceği görüşündeyiz.
Özet (Çeviri)
Aim: The purpose of the this study was evaluate effectiveness of total implant-bone surface contact area of dental implants applied on partial or total edentulous patients on the increase in the level of blood titanium level. Material and method: Change of the blood titanium levels were evaluated after insertion of the dental implants 30 patients including 15 women and 15 men. Patients were divided into 3 groups as dental implants were applied on only maxilla, only mandible or both of them. Taking into the consideration anatomic formation and protetic indication, dental implant-bone total contact area was calculated and saved for each patient after dental implants placement. Blood samples of the patients taken preoperatively and postoperatively at 12th weeks were analyzed by ICP-MS device. Blood titanium levels of preoperative and postoperative blood samples were analyzed for each patient and results were evaluated statistically. Results: In the evaluation after analyzing blood titanium level changes, while no statistically significant decrease was observed in group 1 patients, no statistically significant increase was observed in group 2 and group 3 patients to blood titanium level. Statistically significant difference was observed between group 1 and group 2, and between group 1 and group 3 patients of blood titanium levels. Change of the blood titanium level was not related to total implant-bone surface area, number of the implant and gender were determined. Conclusion: In our study, no correlation was found between change of blood titanium level and total contact area with bone of dental implants. We believe that more accurate results can be obtained with biopsy of tissues and organs on animal studies.