Erzincan İl Merkezi'nde öğrenim gören ortaokul öğrencilerinde obezite prevalansı ve etkili faktörler
The investigation of obesity prevelance and affecting factors in the 10-14 age group students at secondary school in the city center Erzincan
- Tez No: 420240
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZAHİDE KOŞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Halk Sağlığı, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Nutrition and Dietetics, Public Health, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Erzincan, ortaöğretim öğrencileri, obezite, risk faktörleri, VKİ, BMI, Erzincan, obesity, risk factors, secondary school students
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Erzincan İl Merkezindeki Ortaokullarda Öğrenim Gören 10-14 Yaş Grubu Öğrencilerde Obezite Prevelansı ve Etkili Faktörlerin Araştırılması Amaç: Araştırmamız 2013-2014 eğitim ve öğretim yılında, Erzincan il merkezinde öğrenim gören ortaokul öğrencilerinde, obezite prevalansını ve etkili faktörleri belirlemek amacıyla planlanmıştır. Materyal ve Metot: İl merkezindeki ortaokullar sosyo-ekonomik durumlarına göre gruplandırılarak sekiz okuldan her şubeden bir sınıf seçilmiştir. Araştırmamıza 10-14 yaş grubunda ki 670 öğrenciye anket uygulanmıştır. Anket formunda; öğrencilerin sosyo-demografik özellikleri, beslenme alışkanlıkları, fizik aktivite durumları, sportif faaliyetlere olan ilgileri sorgulanmış ve antropometrik ölçümleri alınarak vücut kitle indeksleri hesaplanmıştır. Değerlendirmeler de Dünya Sağlık Örgütü'nün 2007 yılında 5-19 yaş grubu çocuklar için yayınladığı sınır değerleri kullanılmıştır. Bulgular: Öğrencilerin % 5.7'sinin obez, % 17.6'sının fazla tartılı ve 10 yaş grubunda obezite prevelansının daha yüksek olduğu bulunmuştur. Obezite prevelansı ve fazla tartı erkeklerde (% 6.1-% 20.9), kızlardan (% 5.1-% 13.8) yüksek bulunmuştur. Okul türü, ailenin gelir düzeyi, ebeveynlerde obezite durumu, anne mesleği, öğün sayısı, ara öğün tüketme, atıştırmaların içeriği, yemek yeme hızı, fastfood tüketim sıklığı, oyun oynama durumu, spor aktivitesi, en son karne notu ile fazla tartılı ve obez olma sıklığı arasında anlamlı ilişki olduğu bulunmuştur. Sonuç: Obezite, ilimiz ortaokul öğrencileri arasında önemli bir halk sağlığı sorunu olup ve bazı risk faktörlerinin obezitenin ortaya çıkmasında rol oynamaktadır.
Özet (Çeviri)
The Investigation of Obesity Prevelance and Affecting Factors in the 10-14 Age Group Students at Secondary School in the City Center Erzincan Aim: Our research 2013-2014 academic year, secondary school students studying in the center of Erzincan is planned in order to determine the prevalence of and factors influencing obesity. Material and Method: Secondary schools in the city center according to their socio-economic status is a class selected from each branch of the eight schools. Survey was administered to 670 students in the 10-14 age group in our study. The survey form socio-demographic characteristics of students, dietary habits, physical activity status, was questioned their interest in sporting activities, and anthropometric measurements were calculated based on body mass index. Reviews of the World Health Organization published in 2007, limits the 5-19 age group for children values were used. Results: Students were found that 5.9 % obes, 17.6 % overweight. Obesity was more higher of 10 age group. The obesity and overweight prevalence in men (6.1 %- 20.9 %), higher than girls (5.1 %- 13.8 %). School species, family income level, obesity status in parents, mother occupation, number of meals, consume meals, the content of the snack, eating speed, fast food consumption frequency, playing status, sports activities, most recent report more discussion between the prevelans of owerwhigt and obese was found to be meaningful relationship. Conclusion: Obesity, our city is a major public health problem among secondary school students and plays a role in the emergence of some risk factors for obesity.