Gömülü alt yirmi yaş dişlerin cerrahi çekiminde flebin farklı kesi yöntemleri ile kaldırılmasının ve operasyon sonrası düşük enerji seviyeli lazer uygulamasının ödem, trismus ve ağrı üzerine etkisi
The effect of different flap design and low level laser therapy at different doses on postoperative trismus, facial swelling and pain in third molar surgery
- Tez No: 420238
 - Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERTAN YALÇIN
 - Tez Türü: Doktora
 - Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
 - Anahtar Kelimeler: DESL, gömülü alt yirmi dişleri, KTP lazer, impacted mandibular molar teeth, LLLT, KTP laser
 - Yıl: 2016
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Atatürk Üniversitesi
 - Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 127
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, gömülü alt yirmi yaş dişlerin cerrahi çekimini takiben oluşan ödem, trismus ve ağrı üzerine farklı flep kesi yöntemleri ve düşük enerji seviyeli lazer uygulanmasının etkilerinin incelenmesidir. Materyal ve Metot: Altmış hasta kesi tiplerine göre konvansiyonel kesi (Kon) ve KTP kesileri olarak 2 gruba ayrıldı. Cerrahi operasyon sonrası uygulanan DESL dozuna göre 3 alt gruba ayrıldı. Bu 6 grup: Kon, Kon+4 J/cm2, Kon+6 J/cm2, KTP, KTP+4 J/cm2 ve KTP+6 J/cm2 alt gruplara ayrıldı. Alt yirmi yaş dişlerin çekimi sonrasında DESL işlemden hemen sonra, 2. gün ve 5. günlerde tatbik edildi. Trismus, ödem ve ağrı miktarları Kruskal-Wallis testi kullanılarak analiz edildi. Bulgular: Kon + 4 J/cm2 DESL ve kon + 6 J/cm2 DESL gruplarında, Kon grubuna göre istatistiksel olarak daha az miktarda postoperatif trismus, ödem ve ağrı görüldü (p < 0.0083). Kon + 4 J/cm2 DESL grubunda, KTP + 4 J/cm2 DESL grubuna göre istatistiksel olarak daha az miktarda postoperatif trismus ve ağrı görüldü (p < 0.0083). KTP + 4 J/cm2 DESL ve KTP + 6 J/cm2 DESL gruplarında, KTP grubuna göre istatistiksel olarak daha az miktarda ödem görüldü (p < 0.0083). Sonuç: Çalışma sonucunda, alt yirmi yaş dişlerin çekimi sonrası oluşan postoperatif trismus, ödem ve ağrı miktarına uygulanan DESL ve kesi tiplerinin etkisi olduğu sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
Aim: The purpose of the present study was to evaluate the effect of flap design and low level laser therapy on the amount of postoperative trismus, swelling and pain following third molar surgery. Material and Method: Sixty patients were selected and divided into two groups according o the cutting type as following: conventional cut (Con) and KTP cut. After surgical operation, patients were divided into 3 subgroups according to the postoperative low level laser therapy (LLLT). Six groups were formed as following: Con, Con + 4 J/cm2 LLLT, Con + 6 J/cm2 LLLT, KTP, KTP + 4 J/cm2 LLLT, KTP + 6 J/cm2 LLLT. Following third molar extraction, the LLLT were performed to the patients at three times; immediately, after 2. days and 5. days. The amount of trismus, postoperative pain and swelling were assessed and the data were analysed using Kruskal- Wallis test. Results: In the Con + 4 J/cm2 LLLT and Con + 6 J/cm2 LLLT groups, the amount of postoperative trismus, swelling, and pain was statistically less than Con group (p< 0.0083). In the Con + 4 J/cm2 LLLT groups, the amount of postoperative trismus, and pain was statistically less than KTP + 4 J/cm2 LLLT group (p < 0.0083). In the KTP + 4 J/cm2 LLLT and KTP + 6 J/cm2 LLLT groups, the amount of postoperative swelling was statistically less than KTP group (p < 0.0083) Conclusion: It can be conclude that following third molar surgery, the amount of postoperative trismus, swelling and pain were affected by the cutting type and the LLLT.