Ege bölgesi koşullarında ve farklı toprak tiplerinde üretilen sanayi domatesinde hasat öncesi son sulama tarihinin belirlenmesi
The determination of pre-harvest final irrigation date for processing tomatoes cultivated in different soil types under aegean region conditions
- Tez No: 420585
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM DUMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: sanayi domatesi, toprak tipi, su durdurma, briks, verim, kalite, processing tomato, soil type, cut off irrigation, brix, yield, quality
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu çalışma, Türkiye'de sanayi domatesi yetiştiriciliğinde önemli bir yeri olan İzmir-Torbalı bölgesinde farklı toprak koşullarında uygulanan hasat öncesi sulama durdurma uygulamalarının verim ve bazı meyve kalite özelliklerindeki değişime olan etkisinin belirlenmesi amaçlı 2015 yılı bahar döneminde yürütülmüştür. Çalışma TAT Gıda A.Ş ile birlikte çalışan farklı üreticilere ait kumlu-tın bünyeli (C1), siltli-tın bünyeli (C2) ve killi-tın bünyeli (E) parsellerde yürütülmüştür. Çalışmada AGROMAR A.Ş.'ne ait CXD-263 (hibrit) sanayi domatesi çeşidi kullanılmıştır. Çalışmada her üç toprak tipinde de hasattan 15 gün önce, 10 gün önce ve 5 gün önce su durdurma uygulamaları denenmiştir. Kontrol parseli olarak da üretici koşulları esas alınmıştır. Çalışma sonucunda en yüksek verim 15073 kg/da ile siltli-tınlı toprakta ve hasattan 10 gün önce sulaması durdurulan uygulamadan elde edilmiştir. Benzer şekilde en düşük meyve güneş yanıklığı oranı da kumlu-tın toprakta %2.75, siltli-tın toprakta %10.53 ve killi-tın toprakta ise %6.53 ile yine 10 gün önce durdurulan su uygulamasından elde edilmiştir. Ancak en yüksek briks değeri (%6.23) ise diğer uygulamalara göre hasattan 5 gün önce durdurulan sulama uygulamasından elde edilmiştir. Çalışmada en düşük pH değeri de (4.91) yine 5 gün önce durdurulan sulama uygulamasından elde edilmiştir. Sulamanın 15 gün önce durdurulduğu uygulama ise elde edilen verim ve kalite özellikleri açısından genelde en son sırada yer almıştır. En yüksek meyve güneş yanıklık değeri kontrol parseli ile birlikte bu uygulamadan elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted in Turkey's most significant place İzmir-Torbalı in terms of processing tomato cultivation throughout the 2015's spring period. In this study, the effect of pre-harvest cut off irrigation treatments was examined on both yield and some fruit quality parameters in different soil types. This study was conducted in sandy-loamy (C1), silty-loamy (C2) and clayey-loamy (E) parcels belonging to several producers who cooperate with TAT Gıda A.Ş. In this study, CXD-263 (hybrid) industrial tomato variety belonging to AGROMAR A.Ş. was used. In this study, cut off irrigation treatments 5, 10 and 15 days before the harvest were trialed in 3 soil types. Farmers' conditions was based as control parcel. The highest yield was obtained from silty-loamy soil with 15073 kg/da and from cut off irrigation treatment 10 days before the harvest. Similarly, the lowest fruit sunburn ratio was obtained %2.75 in sandy-loamy soil, %10.53 in silty-loamy soil, %6.53 in clayey-loamy soil and again with cut off irrigation treatment 10 days before the harvest. However, the highest brix value (%6.23) was obtained from cut off irrigation treatment 5 days before the harvest. The lowest pH value (4.91) was obtained again from cut off irrigation treatment 5 days before the harvest. Cut off irrigation treatment 15 days before the harvest was ranked generally last in terms of yield and quality parameters. The highest fruit sunburn value was obtained both from this treatment and control parcel.