Mikrokapsül ve lipozom teknolojisi kullanarak kozmetik-tekstil üretimi
Production of cosmetic-textile by using microcapsule and liposome technology
- Tez No: 420596
- Danışmanlar: PROF. DR. ESEN ÖZDOĞAN, PROF. DR. KEVSER ÖZGEN ÖZER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
- Anahtar Kelimeler: kozmetik tekstil, lipozom, mikrokapsül, allantoin, cosmetic textile, liposome, microcapsule, allantoin
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 172
Özet
Günümüzde tüketiciler, tekstil ürünlerinden, temel özelliklerinin yanında sağlık ve güzelliği koruması, yaşam kalitesini arttırması, doğal olması gibi ekstra fonksiyonlara da sahip olmasını, tüm bunları gerçekleştirirken, insana ve çevreye zarar vermemesini beklemektedir. Yeni bir kavram olan“Kozmetik Tekstil”, temel amacı kozmetik etki göstermek olan ve zamanla salınan bir kozmetik ürün taşıyan tekstil ürünü olarak tanımlanmaktadır. Bu tez çalışması ile tekstil sektörüne yenilikçi bir bakış açısı kazandıran lipozom ve mikropartikül teknolojisi kullanılarak kozmetik tekstil ürünlerinin üretimi gerçekleştirilmiştir. Üretimi hedeflenen kozmetik tekstil ürünlerinin nemlendirici, epitel yenilemeyi hızlandırıcı ve çatlak giderici özellikte atlet, çorap, tayt gibi ürünler olması amaçlanmıştır. Bu etkinin sağlanması amacıyla aktif içerik olarak allantoin kullanılmıştır. Aktif içerik kontrollü salınım özelliği kazandırılması amacıyla lipozom ve mikropartikül içine hapsedilmiştir. Tez çalışmasında, atlet, çorap, tayt gibi ürünlerde en çok kullanılan lifler olan poliamid lifleri kullanılmıştır. Üretilen lipozomların ve mikropartiküllerin karakterizasyon testleri yapılmış ve çapraz bağlayıcı olmadan ve farklı çapraz bağlayıcılar kullanılarak poliamid kumaşlara uygulanmıştır. Tez çalışmasının hedeflenen çıktıları ile teknolojik değerinin yanında, günümüz moda anlayışına uygun, katma değeri yüksek fonksiyonel tekstil üretimi sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Today, consumers request the basic characteristics of textile products alongside having extra functions like health and beauty protection, improving quality of life, being nature, and not damaging human beings and the environment while performing all these functions. A new concept called“cosmetic textile”is defined as the textile product which has the main purpose of showing cosmetic effects and includes cosmetic product having time-release property. With this thesis, the production of cosmetic textile products was achieved by using liposome and microparticule technologies which is an innovative perspective to the textile sector. The expected products of the project is aimed to be cosmetic textile products having moisturizing, re-epithelization and relieving cracks effect like shirts, socks, tights products. In order to achieve this effect, allantoin was used as the active ingredient. In order to impart controlled release properties to active ingredient, it was encapsulated into liposomes and microparticule. In the thesis, the most commonly used fibers; polyamide was used in the products like shirts, socks, tights. Material characterization tests of produced liposomes and microcapsule were conducted and produced liposomes and microcapsules were applied to the polyamide fabrics without using any cross-linking agents and using different crosslinkers.By means of the intended outcomes of this project, alongside technological value, functional textiles which are suitable for today's fashion sense and high value-added are aimed to be produced.