Prevailing factors of successful design in library spaces
Kütüphane alanlarında başarılı tasarımın, galip faktörleri
- Tez No: 420628
- Danışmanlar: DR. SAADET AKBAY YENİGÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
- Anahtar Kelimeler: Kütüphane, tasarım, çevre, Library, interior, design, environment
- Yıl: 2015
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çankaya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu araştırmanın amacı kütüphanelerin iç mekan tasarımını yaparken en önemli işlevsel önerilerin üzerinde tartışmasıdır. Bu önemli faktörler kütüphanelerin iç mekan tasarımında çok önemli etkisi olabilir. Bu önemli faktörler ışık renk ve malzemeleri içerir. Her bir faktör bir kütüphanenin iç mekan tasarımını çok basitçe değiştirebilir. Bu arastırmada bahsedimiz faktörler ayrı ayrı incelenip bu faktörlerin standartlarıyla incelenmiştir. Ayrıca okul kütüphanesinin etkisi sosyal hayatta incelenmiştir. Ayrıca kütüphanelrtin çeşitleri incelenmiştir. Sonunda Çankaya Üniversitesinde yer alan örnek olay bu faktörler ve standartlar üzerinden incelenmiştirç.
Özet (Çeviri)
The purpose of this thesis is to discuss and outline the functional suggestions on the important factors that need to be considered while designing interior libraries. These important factors can affect considerably to interior environment and designing of libraries. These important factors include lighting, color and materials. Each factors could change designing of interior library easily. In this thesis, all these factors are investigated in separate sections, and there are standards of interior libraries which are explained in each section. Moreover, the history of university library in Turkey is explained and the role of the libraries in society and history of library are investigated. Furthermore, there are different kind of libraries which are explained in separate parts. Consequently, a case studies have been studied under the headlines of this thesis, which are located in Çankaya University in Ankara.