Milli Edebiyat Dönemi Türk Romanında batı algısı
Western Perception of the National Literary Turkish Novel of the Period
  1. Tez No: 420681
  2. Yazar: SÜMEYYE KÖKSAL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EBRU BURCU YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Milli edebiyat, roman, kültürel değişim, Batılılaşma, National Literature, novel, cultural change, Westernization
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 192
Özet
II. Meşrutiyet'in ilanı büyük bir açlıkla beklenen hürriyet fikrini getirmesi bakımından Osmanlı Batılılaşması için oldukça önemli bir aşamadır. II. Meşrutiyet'in akabinde milliyetçi isyanlar ve savaşlar neticesinde oluşmaya başlayan Milliyetçilik fikri oluşur. Özgürleşen Batılılaşma cereyanı ile milliyetçilik akımının fikrî sentezinden oluşan Milli edebiyat dönemi romanları bu iki zıt fikrin işlenmesi bakımından önemli bir yere sahip olmaktadır. Bu bakımdan Milli edebiyat romanları Batı'nın eleştirisi ve gerekliliği konusunda zengin verilere sahiptir. Bu çalışmamızda Milli edebiyat romancılarından Peyami Safa, Halide Edip Adıvar, Yakup Kadri Karaosmanoğlu, Reşat Nuri Güntekin ve Refik Halit Karay'dan seçtiğimiz romanların barındırdığı Batılı unsurları inceleyerek Milli edebiyat döneminde mevcut olan Batı algısını tespit etmeye çalışacağız.
Özet (Çeviri)
The declaration of the 2nd Constitutionalism was a very significant period for the Westernization of the Ottoman as it brought the idea of freedom which was awaited with a great greediness. Following the 2nd Constitutionalism, the idea of nationalism occurred brought about by nationalist riots and wars. The novels of the National Literature Period composed of the idealistic synthesis of the nationalism movement and the Westernization trend that was becoming free had an important role due to their processing the two different ideas. Thus, the novels of the National Literature Period have rich materials on the point of the criticism and the necessity of the West. In our study, we are going to try to establish the western feeling in the National Literature Period by studying the western elements which the novels chosen among the novels of the National Literature Period such as Peyami Safa, Halide Edip Adıvar, Yakup Kadri Karaosmanoğlu, Reşat Nuri Güntekin and Refik Halit Karay include.