Uluslaşma süreci Türk romanında (1935-1942) İslam algısı
The perception of Islam in Turkish novel of nation building process (1935-1942)
  1. Tez No: 604796
  2. Yazar: GÜLBAHAR ÖZTİNAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BEDİA KOÇAKOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Uluslaşma süreci, din (İslam) algısı, roman, söylem analizi, Nationalization process, religion (Islam) perception, novel, discourse analysis
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Edebiyat, içerisinde yer aldığı milletlerin siyasi, toplumsal ve tarihi bağlarıyla sıkı bir ilişki içerisindedir. Bu doğrultuda Osmanlı Devleti'nin kozmopolit yapısından millî kimliğe evrilme sürecinin yansımalarını dönem romanlarında bulmak mümkündür. Erken Cumhuriyet devri edebiyatının sahne olduğu bu dönüşüm sırasında edebi eserlerin araçsallaştırıldığı dikkat çekmektedir. Bu bağlamda imparatorluktan milli bir kimlik yaratımı noktasında ortak söylemler içeren kanonik yapılanmaların meydana geldiği gözlenmektedir. Burada Batı referanslı modern bir algının izleri vurgulanırken geleneksel yaşantıya ait olduğu düşünülen dinin (İslam) seküler bir bakış açısıyla işlevselleştirildiği söylenebilir. Buradan hareketle çalışmamızda tespit edilen romanlar üzerinden dönem içerisinde uygulanmaya çalışılan modernizasyon çabalarının toplumun din (İslam) algısında yaptığı etki değerlendirilecektir. Tezde anlayıcı/yorumlayıcı paradigma bağlamında nitel yaklaşımlarda en çok tercih edilen yöntemlerden olan söylem analizi kuramı kullanılacaktır.
Özet (Çeviri)
Literature has a close relationship with political, social and historical ties of the nation in which literature belongs. Accordingly, in novels of that period it is possible to find reflections of Osmanlı's evolution process from Cozmopolitan structure to the nation-state. It is remarkable that the literary works were used as a tools in this transformation in which literature of the Early Republican Era was a stage. In this context, it is observed that there are canonical structures that contain discourses to create a national identity. It can be said that, religion (Islam) which is thought to belong to traditional life is functionalized by using a secular perspective while emphasized the traces of a modern Western-based perception. From this point of view, in this study, the effects of modernization efforts on the society's perception of religion (Islam) will be evaluated by studying the determined novels. In this thesis discourse analysis theory which is one of the most preferred methods in qualitative approaches in the context of interpretive paradigm, will be used.