Majör depresif bozukluk tanısı alan hastalarda psikiyatrik eştanılar ve sosyodemografik özellikler
Comorbid disorders in patients with major depressive disorder and their sociodemographical aspects
- Tez No: 420845
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYŞE DEVRİM BAŞTERZİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Epidemiyoloji, eştanı, major depresif bozukluk, sosyodemografik veriler, Comorbidity, epidemiology, major depressive disorder, sociodemographic data
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 40
Özet
Major depresif bozukluk yaşam boyu prevalansı %13 olan yaygın bir hastalıktır. Dünya sağlık örgütünün dünya çapındaki en acil sağlık problemleri listesinde major depresif bozukluk dördüncü sırada yer almaktadır. Dünya sağlık örgütü gelecek yüzyılda gelişmekte olan dünyadaki en önemli morbidite nedeninin depresyon olacağını bildirmektedir. Yaygın bir ruhsal bozukluk olması yanında yol açtığı yeti yitimi, yarattığı olumsuz sonuçlar nedeniyle tanı, tedavi ve koruyucu yaklaşımlar açısından önemi giderek artmaktadır. Eştanı çalışmalarında, major depresif bozukluğun %40-90'ında, eşlik eden en az bir psikiyatrik bozukluk olduğu bildirilmiştir. Bu çalışmada psikiyatri polikliniğine 6 ay içerisinde başvuran major depresif bozukluk tanısı alan hastalardaki psikiyatrik eştanılar ve sosyodemografik özelliklere dair veriler retrospektif dosya analizi ile incelenmiştir. Poliklinik dosyalarımızdan hastaların yaş, cinsiyet, medeni durum, eğitim düzeyi ve meslekleri hakkında veriler toplanmıştır. Ayrıca ilk muayenede major depresif bozukluk tanısı alan hastalara uygulanmış olan HAM-A(HADÖ) ve HAM-D(HDDÖ) testlerinin skorları ve varsa psikiyatrik eştanı kaydedilmiştir. Bu çalışmada major depresif bozukluğu olanlarda eğitim düzeyinin düşük olduğu, major depresif bozukluğa en sık eşlik eden psikiyatrik bozukluğun anksiyete bozuklukları olduğu saptanmıştır. Depresif bozukluktaki komorbidite, epizodun süresini ve şiddetini, genel işlevselliği ve tedaviye yanıtı etkilemektedir. Bu nedenle depresif bozukluğun ve eşlik eden bozuklukların tanınması ve uygun tedavi protokolünün başlatılması çok önemlidir.
Özet (Çeviri)
Major depressive disorder, which has a lifetime prevalence of 13%, is a widespread illness. Major depressive disorder has the fourth place at World Health Organization's list of worldwide emergent health problems. World Health Organization reports that major depressive disorder will be the most common reason of morbidity in the next century. It has been reported in the comorbidity studies that there has been at least one psychiatric disorder occurring with major depressive disorder at a rate of 40-90%. This thesis has investigated the psychiatric comorbidity and sociodemographic aspects of patients, who has been observed for six months and diagnosed as major depressive disorder, with retrospective file analysis. The information on age, sex, marital status, education level, and occupation of patients has been collected from these policlinic files. Moreover, test scores that have been obtained from HAM-A and HAM-D tests applied to those patients diagnosed as major depressive disorder, and psychiatric comorbidity have been recorded. In this thesis, it has been reported that the education level of those who has been diagnosed as major depressive disorder is low, and the most frequent psychiatric disorder accompanying major depressive disorder is panic disorder. Comorbidity in depressive disorder affects the duration of depressive episode, functionality in general, and response to treatment. Hence, it is very important to notify major depressive disorder and its comorbid disorders and start appropriate treatment protocol.