Melatoninin model hücre membranları ile etkileşmesinin biyofiziksel yöntemlerle incelenmesi
The investigation of the interaction of melatonin with model mebrane by using biophysical methods
  1. Tez No: 420876
  2. Yazar: İPEK ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NADİDE KAZANCI, PROF. DR. FERİDE SEVERCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Melatonin, membran, liposom, FTIR spektroskopisi, DSC, Melatonin, membrane, liposom, FTIR spectroscopy, DSC
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Melatonin çok geniş kullanım alanına sahip bir ilaçtır. Bu bakımdan melatoninin etki mekanizmasının tayini için yapılan çalışmalar son derece büyük önem taşımaktadır. Melatonin için bir çok araştırma yapılmaktadır, fakat bu çalışmaların hepsi klinik değer taşımaktadır. Moleküler düzeyde ise şimdiye kadar herhangi bir araştırma yapılmamıştır. Bu çalışmada amacımız melatoninin gerçek hücre membranıyla etkileşimini, model membran kullanarak anlamaya çalışmaktır. Gerçek membranlar çok komplike yapılar olduğundan moleküller arası etkileşmeleri yorumlamak zordur. Bu nedenle yapı itibarıyla gerçek membranlarla hemen hemen aynı özelliklere sahip olan, bileşen sayısını ve konsantrasyonlarını değiştirebildiğimiz model membranlar ile çalışılmıştır. Moleküller arası etkileşmeleri incelemek için çok katlı model membran yapılmıştır. Etkileşimler melatoninin lipid faz geçiş sıcaklığı, faz geçiş eğrisi, membran düzeni ve membran dinamiği üzerindeki etkileri kullanılarak bulunmaya çalışılmıştır. Çalışmalar sırasında spektroskopik ve kalorimetrik ölçümler yapılmıştır. Bu çalışmalar sayesinde melatoninin membrandaki etkileri moleküler düzeyde saptanarak, membrandaki konumunu tayin etmek mümkün olmuştur.
Özet (Çeviri)
Melatonin is a drug which is widely used . Therefore, the studies for the understanding of the mechanism of action of melatonin are quite important. A lot of studies are performed wiht melatonin. But all of these are clinical, and there is not any research about the action mechanism of melatonin at molecular level. Our aim in this study is to find interaction of melatonin with the real cell membrane by examining their interactions with model membrane. Since real membranes have very complicated structures, it is quite difficult to study the intermolecular interactions with them. Therefore, for the investigation, model membranes, which have similar properties with the real ones, were used. We can change the components and the concentration of the components in model membranes as well. Multilayer model membranes were used in order to find the intermolecular interactions. Interactions were determined by the effect of melatonin on the lipid phase transition temperature, phase transition slope, membrane order and membrane dynamics. During this studies spectroscopic and calorimetric measurements were performed. We obtained information about the membrane order and dynamics by the help of these studies. Moreover, the estimation of the position of melatonin on the membranes has been possible.