Ginkgo biloba ekstresinin lipit profili ve leptin düzeyleri üzerine etkilerinin diyetle indüklenen obez sıçanlarda araştırılması
Effects of ginkgo biloba extract on lipid profile and leptin levels in diet induced obese rats
- Tez No: 420887
- Danışmanlar: PROF. UĞUR ATİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Diyetle indüklenen obezite, leptin, ginkgo biloba (EGb 761), Diet induced obesity, leptin, ginkgo biloba (EGb 761)
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eczacılık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Obezite aşırı vücut yağı birikmesinin, beraberinde birçok ciddi hastalığı da tetiklediği, tedavi gerektiren bir durumdur. Ob geninin ürünü olan leptin iştahı azaltıp, enerji harcanmasını artırarak obezite üzerinde önemli rol oynar. Enerji regülasyonunu insanda açıklamak neredeyse imkansız denecek kadar karmaşıktır. Leptin ekspresyonunu da vücut yağ dokusunun haricinde düzenleyen daha birçok mekanizma bulunmaktadır. Bitkisel ilaçlar daha az yan etkiye neden oldukları ve daha güvenli oldukları düşüncesiyle tercih edilmektedirler. Yüzyıllardır tedavide yer bulan Ginkgo biloba da bunların başında gelmektedir. Bu çalışmada biz de, ekstrenin lipit profili ve leptin düzeyleri üzerine olan etkilerini obez dişi Wistar sıçanlarda incelemeyi amaçladık. Normal sıçan yemiyle beslenen grup kontrol grubunu oluşturdu. Diğerleri, diyet ve ilaç dozlarına bağlı olarak üç gruba ayrıldılar. Yedi haftalık yüksek yağ içerikli diyetle beslenmenin sonunda, her üç grup da, kontrol grubuna oranla %20 daha ağır oldular. Gruplardan biri obez kontrol grubunu oluşturdu, diğerlerine de sırayla 20 mg/kg ve 100 mg/kg oral ginkgo biloba ekstresi uygulanmaya başlandı. 23 günlük tedavinin ardından serum glukoz, trigliserit ve leptin seviyeleri obez gruplarda farklı bulundu ve tedaviyi takiben sadece trigliserit seviyelerinde düşüş gözlendi. Ginkgo biloba ekstresi bilinen diğer faydalı etkilerinin yanı sıra, hipertrigliseridemik hastalar için de faydalanabilecekleri bitkisel bir ilaç gibi görünmektedir.
Özet (Çeviri)
Obesity is defined as accumulation of excess body fat, to such an extent that health might be impaired. Leptin, the product of the ob gene, is considered to play an important role with dual action; it decreases appetite, increases energy consumption, causing more fat to be burned. The regulation of energy balance is complex and, in man, imprecise. Many factors in addition to the amount of body fat appear to rgulate leptin action. Herbal dietary supplements are often considered safe and free from side effects because of their plant origin and ginkgo biloba is one of the leading of these which have been used therapeutically for centuries and we aimed to investigate it's possible effects on lipid profile and leptin levels in obese female albino Wistar rats. One group that was fed Chow diet served as reference controls. The others were divided into three groups according to diet and drug therapy. After seven weeks high-fat consumption, three groups became 20% heavier relative to controls. Than two of these groups treated with oral ginkgo biloba extract in doses 20mg/kg and 100 mg/kg and the other called obese control group. At the end of the 23 days treatment, serum glucose, triglyceride, and leptin levels were significantly increased in all obese groups and we found a reduction only in triglyceride levels after drug administration. Beside of the other reported beneficial properties of ginkgo biloba extract, it appears that hypertriglyceridemic subjects might benefit from ingesting it, as a herbal supplement.