Tanzimat'tan günümüze Türkiye'de vergileme zihniyetinin gelişimi
  1. Tez No: 420973
  2. Yazar: ABDULLAH MUTLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURETTİN BİLİCİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Maliye, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Tax, taxation, taxation mentality, taxation culture, understanding of taxation
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 215
Özet
Çalışmada Tanzimat sonrası Türkiye'de vergileme zihniyetinin gelişimi incelenmiştir. Tanzimat sonrasında vergileme zihniyetini etkileyen Anayasal ve yasal gelişmeler, vergiyle ilgili kurumlar, vergi yasalarının gerekçeleri ve meclis zabıtları ele alınmıştır. Çalışmada tarihsel metot kullanılmasına rağmen bu bir tarih çalışması değil, temasal bir çalışmadır. Çalışmada İngiltere ile de bir karşılaştırma yapılmıştır. Ancak bu karşılaştırmada amaç İngiltere'nin vergi yapısını görmek değil, Türkiye'nin vergileme zihniyetini rahat anlayabilmek için İngiltere'nin“ayna ”görevi görmesidir. Dönemler, siyaset teorisine göre ayrıma tabi tutularak; Tanzimat, Tek Parti ve Çok Parti şeklinde ele alınmıştır. Vergileme zihniyeti kavramının içinin doldurulmasında, devletin vergilemede demokratik ilkelere uyup uymadığı, dolayısıyla bireysel haklara saygı boyutu ön plana çıkarılmıştır. Bu çalışmada ulaşılan sonuçlar: a) Tanzimat'la birlikte dinin gereği olarak vergileme yapma anlayışı terk edilmiştir. b) Kapitalizmin gelişmediği Osmanlı'da vergilemede kapitalist ülkeler örnek alındığı için istenen başarı elde edilememiştir. c)“Kanunsuz vergi olmaz”ilkesi Tanzimat'la birlikte yerleşse bile vergi kanunlarının hakkaniyete uygun olmasına ve eşitlik ilkesine bazı zamanlarda uyulmadığı görülmüştür. d) Demokrasiye geçme seviyesine paralel olarak ortanca seçmenin üzerindeki vergi yükü hafifleştirilmiştir. e) Tanzimat sonrasında genel olarak, sağlam plan yapmadan sık-sık vergisel düzenlemeler yapıldığı için vergilemede istikrar yakalanamamıştır. f) Vergilemede piyasa ekonomisi zihniyeti ancak 1980 sonrası ele alınmaya başlanmıştır. Anahtar Kelimeler Vergi, Vergileme, Vergileme Zihniyeti, Vergileme Kültürü, Vergileme Anlayışı
Özet (Çeviri)
This study analyses the development of the taxation mentality in the PostTanzimat Era in Turkey. The research is build upon the investigation of constitutional and legal developments, tax-related institutions, legal grounds of tax-laws and the official proceedings of the Assembly that affect tax mentality in the Post-Tanzimat Era. Although historical method employed in the study, the study is not a historical rather a thematic work. The study also involves a comparison with England. The aim of this comparison is not to see the tax structure of England rather it was regarded as“ mirror”to reflect upon the taxation mentality in Turkey. Drawing upon the theory of politics the time horizon of the study was divided into 3 stages: Tanzimat, One-Party Era, Multiple-party Era. The study emphasizes the compliance of the state with the principles of democracy hence respect for individual rights in taxation in order to conceptualize tax mentality. The results of the study are: a) Beginning with the Tanzimat Era, the taxation approach based-upon religious necessity was abandoned. b) Ottoman Empire as a country lacking capitalist development followed the example of the capitalist countries hence it couldn't reach to desired targets in taxation. c) Even though beginning with the Tanzimat Era“no taxation without legal grounds principle”was introduced, it has been seen that the tax laws were unfair and the principle of equality was violated from time to time. d) The burden of taxation was eased on the middle-class in line with the transition to democracy. VII e) In general in the Post-Tanzimat Era no stability in taxation was achieved because of the frequent tax-related regulations due to lack of solid planning. f)The market economy principles were employed only after 1980s.