17. ve 18. yüzyılda keman çalma teknikleri
Violin playing techniques in 17th and 18th century
- Tez No: 421471
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. TUBA ÖZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: 17. ve 18. yüzyıl, Keman, Yay, Teknik, Barok, 17th and 18th Centuries, Violin, Bow, Technique, Baroque
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
“17. ve 18.yy'da Keman Çalma Tekniklerinin Gelişimi”başlıklı bu tezde, Barok dönemi kapsayan iki yüzyıllık bir süreç incelenmiştir. Bu süreçte keman ve keman yayının gelişen müzik formlarına paralel olarak geçirdiği değişimler ile bu değişimlere dayanarak geliştirilen farklı teknikler üzerine yapılan araştırmalar başlıklar altında derlenmiştir. Ayrıca Barok dönem keman teknikleri incelenirken günümüz keman teknikleri ile kıyaslamalar yapılmış ve Barok stil ile çalmayı kolaylaştırmak için icra stilleri örneklerle desteklenmiştir. Tez, keman ve keman yayı olarak iki ana başlığa ayrılmıştır. Sağ ve sol el teknikleri bu başlıklar altında incelenmiştir. Keman ve yayının yapısı incelenirken aynı zamanda teknik aksesuarlar da dikkate alınmış, çalma teknikleri üzerindeki etkileri incelenmiştir. Günümüz keman çalma teknikleri temellerinin Barok dönemde atıldığı ve keman ile yayın yapısının son halini bu dönem içinde aldığı göz önünde bulundurularak, Barok dönemin incelenmesi günümüz keman tekniklerinin ve yapısının anlaşılmasını da kolaylaştıracaktır.
Özet (Çeviri)
Two hundred years which include the Baroque Period were studied in this thesis under the name“The Progress of the Violin Playing During 17th and 18th Centuries”. In Baroque Period different musical froms occured. With these new froms new violin techniques developed. All these techniques were collected under different titles in this thesis. Baroque violin techniques were compared with modern violin techniques and examples were given to enable easier playing. The thesis consists of two main chapters. Left and right hand techniques were analysed under this two chapters. Technical accessories of violin and its bow were considered as important details which also effected the playing techniques. Since the developement of violin and its bow took its last shape at the end of the Baroque Period, it will be necessary to analyse Baroque Period violin techniques to understand today's violin tehcnique better.