Mecmû'a-yı Kasâid ve Hikâyât: İnceleme - metin - sözlük - tıpkıbasım
Mecmû'a-yi Kasâid ve Hikâyât: Analysis - text - lexicon - facsimile edition
  1. Tez No: 421536
  2. Yazar: MUHAMMET KAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: mecmû'a, Mecmû'a-yı Kasâid ve Hikâyât, metin, sözlük, periodicals, Mecmû'a-yı Kasâid ve Hikâyât, text, dictionary
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 386
Özet
Mecmû'a-yı Kasâid ve Hikâyât, Muhammed Kâmilî tarafından H. 1201 (M. 1786-87) yılında kaleme alınmıştır. Bu eser, 72 varaktan oluşan eserin her sayfasında 15 satır bulunmakta ve nesih yazı ile yazılmıştır. Mecmû'a-yı Kasâid ve Hikâyât'da bir fasıl ve çeşitli on dinî hikâye, iki münacat, iki kâside, bir ilâhi ile İslam şartlarını anlatan manzum bir bölüm vardır. Eser on yedi farklı bölümden oluşmaktadır. On altı bölüm manzum, bir bölüm ise mensur olarak kaleme alınmıştır. Yapacağımız çalışma, mecmû'aların tanımı, önemi, tasnifi, Mecmû'a-yı Kasâid ve Hikâyât'ın transkripsiyonlu metninin oluşturulması, metinden hareketle seçme sözlüğünün oluşturulması ve eserin tıpkıbasımı üzerine oluşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
Mecmû'a-yı Kasâid ve Hikâyât is written by Muhammed Kâmilî in H. 1201 (M. 1786-87). This work is composed of 72 leaf. There are 15 lines on each page of the work and it is written in nesih handwriting. There is a chapter 10 various religious story, 2 invocation, 2 eulogy, one divine with a section that described the conditions of Islam in the Mecmû'a-yı Kasâid ve Hikâyât. Work is composed of seventeen different section. Sixteen chapter has been written in poetical and one chapter has been written as prose. The work that we will deal with is definition, importance, classification of periodicals, composed of presentation of Mecmû'a-yı Kasâid ve Hikâyât's transcription text, composed of select dictionary moving from text and facsimile edition.