Sürgündeki sinema: Tony Gatlif filmlerinde 'yolculuk' ve 'kimlik arayışı'
Cinema in exile: 'Journey' and 'quest for identity' in the films of Tony Gatlif
  1. Tez No: 421537
  2. Yazar: ELİF ÖZLER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ASLIHAN DOĞAN TOPÇU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Sürgün, Kimlik Arayışı, Yol Filmleri, Aksanlı Sinema, Tony Gatlif, Exile, Quest for Identity, Road Movies, Accented Cinema, Tony Gatlif
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 201
Özet
Sinema sanatının yaygınlık kazanması ile birlikte farklı sanatsal ve ideolojik kaygılarla film üretimine de önem verilmeye başlanmıştır. Sinemayı insanları organize olmayan bir yolculuğa çıkartmak olarak gören Cezayir asıllı Fransız yönetmen Tony Gatlif'in filmlerinde“yolculuk”olgusu çeşitli anlamlar ifade etmekle birlikte, özde bunun bir“kimlik arayışı”na yönelik olduğu görülmektedir. Yönetmenin kendi hayatından izler taşıyan filmlerinde, kendi köklerinden uzak olmak bir nevi“sürgün”olarak adlandırılabilir. Karakterler, siyasi sınırlardan arındırılmış düzende, siyasi dünyanın onlardan aldıklarını bulmak için yolculuk ederler. Tezin temel sorunsalı kimlik arayışı ve yolculuk kavramlarının sürgün ile olan ilişkisi bağlamında, bir auteur olarak Tony Gatlif'in Gadjo Dilo (Çılgın Yabancı, 1997); Vengo (İntikam, 2000); Exils (Sürgün, 2004); Transylvania (2006) ve Korkoro (Özgürlük, 2009) filmlerinin, yol filmleri ve aksanlı sinema çerçevesinde analiz edilmesidir. Bu filmlerdeki sürgün durumlarının söz konusu coğrafyalarda hangi toplumsal ve siyasi koşullardan etkilendiğinin, yolculuk ve kimlik arayışı kavramlarının nasıl ve hangi olgular etrafından ele alındığının, neleri temsil ettiklerinin ve filmlerdeki ortak anlatısal motiflerin deşifrelenip ortaya çıkarılması amaçlanmaktadır. Bunun yanında egemen yapı için bir tehdit teşkil eden ve bu nedenle yok edilmesi gerekenler olarak ötekileştirilen çeşitli etnik grupların bu filmlerde karşıt toplumsal bilincin oluşturulmasına yönelik olarak nasıl görünür kılındığı irdelenmektedir.
Özet (Çeviri)
Along with the prevalence of cinema art, cinema production with different artistic and ideological concerns have also gained importance. In the films of Tony Gatlif, an Algerian-born French director, who considers cinema to setting people out on a non-organized journey,“journey”phenomenon express various meanings, however in essence, it can be understood that it serves as a“quest for identity”. In the movies of the director which have traces of his own life, being far away from one's origins can be named as“exile”in some way. Characters in his films travel in a system purified from political boundaries, to find out what the political world have taken from them The main problematic of this study is to analyze Tony Gatlif's films as an auteur, which are Gadjo Dilo (1997), Vengo (2000), Exils (2004), Transylvania (2006) and Korkoro (2009) by handling within the frame of road movies and accented cinema in regard to quest for identity and journey notions. The aim of this study is to reveal which social and political conditions affect exile conditions within the areas in question, and to reveal which concepts are addressed around journey and quest for identity, and what they represent. In this study, furthermore, it's targeted to uncover the common narrative patterns in these films. Besides that, in these movies, it's examined that how marginalised various ethnic groups, who constitute a threat to the ruling structure and therefore they should be eradicated, are brought into view to create opposite social consciousness.