Ortaokul din kültürü ve ahlak bilgisi dersinde sure ve dua öğretimi: Malatya örneği
The Teaching sura and pray in religious culture and moral knowledge lesson: The sample of Malatya
- Tez No: 421535
- Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN AKYÜREK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: teaching sura and praying in RCMK lesson, secondary school, İHO, the methods in teaching sura and praying in RCMK)
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Bu çalışma ile DKAB dersinde sure ve dua öğretiminin nasıl yapıldığı ele alınmış ve araştırma neticesinde ortaya çıkan bulgulara dayanılarak çözüm önerilerinde bulunulmuştur. Araştırmanın amacı DKAB derslerindeki sure ve dua öğretiminin bugünkü durumunu ortaya koyarak; sure ve dua öğretiminin kalitesinin yükselmesine katkı sağlamak, DKAB öğretmenliği görevini yürütenlere, DKAB dersi program geliştirme faaliyetlerini yürüten uzmanlara, DKAB dersi için ders kitabı yazanlara, kaynak teşkil etmek ve önerilerde bulunmaktır. Bu çalışma 2014-2015 eğitim-öğretim yılında Malatya ilindeki ortaokullarda görev yapan DKAB öğretmenlerine yapılan anketten elde dilen veriler ile sınırlıdır. Hazırlanan anket soruları DKAB öğretmenleri tarafından cevaplandırıldı.. Toplanan veriler SPSS programına yüklendi. Cevapların frekans ve yüzde oranları tespit edildi. Elde edilen bilgiler tablo haline getirildi. Tablo haline getirilen bilgiler ise şöyle özetlenebilir: Araştırmaya katılan öğretmenler derse büyük ölçüde hazırlıklı geldiklerini ifade etmişlerdir. Fakat yaptıkları hazırlıklarda çeşitli eksiklikler bulunduğu tespit edilmiştir. Sure ve duaların lafız öğretiminde öğretmenlerin tecvit ve mahreci dikkate aldıkları ancak bazı zorluklarla karşılaştıkları, bu zorlukların genellikle Türkçe ve Arapça dil yapısı farklılıklarından kaynaklandığı bilgisine ulaşılmıştır. Sure ve duaların öğretiminde öğretmenlerin tamamının yöntem ve teknik seçiminde sıkıntılar yaşadığı, özellikle anlam öğretimine lafız öğretiminden daha az önem verdikleri ve öğretmenlerin büyük çoğunluğunun anlamları ezberletme yolunu tercih ettiği bilgisine ulaşılmıştır. Sure ve dua öğretiminde araç gereç kullanımında ise öğretmenlerin daha çok geleneksel araç gereçlerden yararlandıkları bilgisine ulaşılmıştır. Sure ve dua öğretiminde öğretmenlerin yapılan hataları düzelttiği, DKAB dersi sure ve dua öğretiminde verilen ödevlerin değerlendirilmesi konusunda öğretmenlerden ödevleri kendilerinin kontrol ettiği ancak bu kontrolün yüzeysel bir kontrol olduğu bilgisine ulaşılmıştır. DKAB derslerinde sure ve duaları öğrenmeye karşı öğrencilerin ilgili olduğu, DKAB dersi öğretmenlerine göre sure ve duaların öğretiminin ailelerin beklentilerini karşıladığı bilgisine ulaşılmıştır. Bu verilerden hareketle DKAB dersi öğretmenlerinin sure ve dua öğretiminde bazı eksikliklerinin olduğu söylenebilir. Bu eksikliklerin giderilebilmesi için öğretmenlere ilgili literatürü gözden geçirmeleri ve konuyla ilgili hizmet hiçi eğitim çalışmalarına katılmaları tavsiye edilebilir. Anahtar Kelimeler; DKAB dersi sure ve dua öğretimi, ortaokul, İHO, DKAB dersi sure ve dua öğretimi yöntemleri.
Özet (Çeviri)
By this survey, the way of teaching pray and sura in Religious Culture and Moral Knowledge (RCMK) lesson has been discussed and solutions suggestions has been proposed based on evidences found as a result of the survey. The aim of the study is to contribute to increase the quality of teaching pray and sura by presenting today's situation of teaching sura and praying in RCMK, make suggestions and form basis for the teachers of RCMK, the experts who conduct activities of programme developments, the people who write coursebook for RCMK. This study is limited with the data that was gathered from the questionnaire applied for the teachers of RCMK working in the secondary schools in Malatya during the 2014-2015 Educational Years. The questions of the questionary that was prepared was applied individually for RCMK teachers. The data gathered was loaded for the programme SPSS. The frekans and percentages of the answers were established. The chart was made from the date gathered. The informations included in the chart can be summarized in that way: With the survey, the way of teaching sura and praying in RCMK by the taechers has been showed. The teachers particpated in the survey stated that they widely make preparations for the lesson, but it has been confirmed that there has been lots of deficiencies in the preparetions made. It is stated in the survey that the teachers pay attention to '' tecvit and mahrec'' while teaching of '' lafız'' of sura and praying, but they have some difficulties. In general, these difficulties result from different language structures between Turkish and Arabic. It is also stated that all of the teachers have some difficulties with choosing methods and techniques while teaching sura and prayin. Especially, they give less importance to the teaching meaning than the teaching '' lafız''. And another information gathered by the survey is that the majority of the teachers prefer the way of memorize of the meaning. It also emphasizes that the teachers mostly use traditional equipments in teaching sura and praying on the aspect of equipments. It has been gathered information by the survey that the teachers correct the mistakes in the teaching sura and praying, and the teachers control the homeworks given in the teaching sura and praying, but this evolution is superficial. It is also emphasized that the students are interested in learning sura and praying in RCMK and teaching sura and praying meet expectations of families according to the teachers of RCMK. It can be said that there are some defiencies of RCMK teachers in teaching sura and praying with the data gathered in the survey. To fill these deficiencies, it can be suggested that the the teachers can make a literature review and participate in inservice training that is relevant with the topic.