Ereğli çevresindeki ziyaret yerleri: Zonguldak / Ereğli örneği
The Places to visit around Zonguldak Ereğli̇ the example of Zonguldak Ereğli̇
- Tez No: 421549
- Danışmanlar: PROF. DR. HARUN GÜNGÖR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Halk Bilimi (Folklor), Tarih, Religion, Folklore, History
- Anahtar Kelimeler: Ziyaret, Ziyaret Fenomeni, Kdz. Ereğli Çevresindeki Ziyaret Yerleri, Türbe, Mezar, visit, visit phenomenon, the places around Kdz. Ereğli, tomb, grave, etc
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Dinler Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Karadeniz Ereğli ilçesi geçmiĢten günümüze bulunduğu coğrafi konum itibariyle, kültürel ve doğa zenginlikleriyle birçok medeniyet ve kültürün çok yönlü yaĢamasına tanıklık etmiĢtir. Bu tarihi kültürel süreç kutsalın tezahürü olan, insanların sürekli bir Ģekilde ziyaret ettiği, beklenti içerisinde olduğu türbe, mezar, su, taĢ, ağaç, tepe, ev ve mevki gibi ziyaret yerleri bırakmıĢtır. Bu çalıĢmamızın temel amacı; kutsalın tezahürü olan ziyaret yerlerini Ereğli merkez mahalle ve köylerinde tespit etmektir. Dinler tarihi yöntem ve metotlarına uygun olarak yaptığımız bu çalıĢma tarihi ve fenomenolojik boyutlar çerçevesinde Ereğli ve çevresinde ziyaret yerlerinin ortaya çıkarmaktır.
Özet (Çeviri)
Karadeniz Ereğli is a witness to many civilisations and cultures to live in that region with their cultural and natural resorces by its geographical position from past to present. This historical cultural period left holy places such as tombs, graves, spring water, rocks, hills, houses and places that people often visit and have expectations and this historical cultural process which is appearance of many other sanctus. This our work determines the places which are the manifestation of the sacred in Ereğli. This work which we will carry out in accordance to ways and methods of the history of religions carries the aim to reveal the places to visit in Ereğli and around as the part of historical and phenomenological dimensions.