Rusya - Osmanlı ilişkileri: 1792 - 1815
Russia - Ottoman relations: 1792 - 1815
- Tez No: 421550
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. ERHAN YOSKA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Rusya-Osmanlı, Balkanlar, Boğazlar, Karadeniz, Katerina, Russia- Ottoman Empire, Balkans, Straights, Black Sea, Jekaterina
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Avrasya Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 168
Özet
Rus Ortodoks Kilisesinin bağımsızlığıyla birlikte henüz XV. Yüzyılda Ortodoksların savunucusuymuş gibi davranarak bu halklar konusunda Osmanlı Devleti'nden ricalarda bulunmuşlardır. XVIII. yüzyılın ilk çeyreğinden itibaren, Kafkaslardaki Ermeni ve Gürcü halklarla, Balkanlarda ise bütün Ortodokslarla ilgilenmeye başlayan Rusya bu halkları Osmanlı'ya karşı örgütleyerek, Osmanlı Ortodoks halklarının İstanbul Hükumeti ile karşı karşıya gelmesini sağlamışlardır. Osmanlı Devleti'nin Kırım'ı geri almak istemesi üzerine Rusya'ya karşı 1787'de başlattığı savaş, 1792 yılında Rusya açısından büyük bir başarı Osmanlı açısından ise tam bir hezimetle sonuçlanmıştır. Savaşın sonucunda 1792 yılında Rusya-Osmanlı arasında yapılan Yaş Antlaşması ile Rusya, Turla Nehri'ne kadar Osmanlı'dan almıştır. 1798 yılında Napolyon, Osmanlı toprağı olan Akdeniz'deki bazı adaları alıp Mısır'ı işgal etti. Bu durum üzerine Rusya, Osmanlı Devleti'ne, Napolyon'a karşı ittifak teklifinde bulundu. Osmanlı Devleti'nin bu ittifakı istemeyerek de olsa kabul etmesiyle birlikte 1798 yılında Rusya-Osmanlı arasında ittifak antlaşması yapıldı. Bu antlaşma ile birlikte Rusya, tarihinde ilk defa Türk Boğazlarından gemiyle geçerek Akdeniz'e indi. Rusya bu dönemde Ermeniler ve bazı Gürcü halkların da yardımıyla Kafkaslara yerleşti ve nihayetinde 1800 yılında Gürcistan'ı ilhak etti 1805 yılında antlaşma yenilendi ancak 1806 yılında Rusya-Osmanlı savaşının başlaması neticesinde yürürlükten kalktı. İngiltere ve Fransa'nın da Boğazlarla alakadar olmasıyla birlikte Avrupa tarihinde yeni bir mesele olarak“Boğazlar Meselesi”ortaya çıktı ve bu uluslararası bir sorun haline geldi. Rusya-Osmanlı arasında devam eden savaş ise 1812 yılında Rusya'nın Besarabya bölgesini Osmanlı'dan almasıyla nihayetlendi.
Özet (Çeviri)
Yet with the independence of the Russian Orthodox Church XV. century defenders of the Orthodox of the Ottoman Empire as though it was about those people in favor were found. XVIII. since the first quarter of the century in the Caucasus, Georgian and Armenian peoples, who are starting to deal with all the Orthodox in the Balkans, the Russian people orgutleyer against the Ottomans, the Ottoman Orthodox people to a confrontation with the government in Istanbul are provided. Wanting to get back to the Crimea in 1787 the Ottoman Empire against Russia on the war that began in 1792 and ended in a complete rout of the Ottoman Russia in terms of in terms of a huge success. As a result of the war in 1792 the Russian-Ottoman Yaş Treaty between age, Russia, the Ottomans, taken from Turla River. In 1798 Napoleon invaded Egypt and some Mediterranean islands the Ottoman lands. On this situation Russia, the Ottoman Empire offered an alliance against Napoleon. In 1798, reluctantly accepting the Alliance of the Ottoman Empire, Russian-Ottoman Treaty of Alliance was made between. With this Treaty for the first time in the history of Russia in the Mediterranean by passing through the Turkish Straits ship landed. Russia during this period, Armenians and some Georgian people with the help of the annexed Georgia in 1800 and settled in the Caucasus eventually. The treaty was renewed in 1805, but in 1806 the Russian-Ottoman war started as a result of has been repealed. The Strait of being involved with England and France, along with a new issue in the history of Europe as“the Straits Issue”appeared, and this has become an international problem. Russian-Ottoman Bessarabia in 1812 with the ongoing battle between Russia and the Ottoman Empire nihayetlendi the region.