2000 sonrası politik Türkiye sinemasında kurmaca - belgesel etkileşimi: Gelecek Uzun Sürer filmi örneği
Interaction between fiction and documentary in Turkey political cinema after 2000: Sample of Gelecek Uzun Sürer
- Tez No: 421552
- Danışmanlar: DOÇ. DR. VAHİT İLHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Radyo-Televizyon, Sahne ve Görüntü Sanatları, Radio and Television, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Politik Sinema, Kurmaca-Belgesel Etkileşimi, Türkiye'de Politik Sinema, Biçim-İçerik İlişkisi, Gelecek Uzun Sürer, Political Cinema, Interaction Between Fiction and Documentary, Political Cinema in Turkey, Relationship Between Form and Content, Gelecek Uzun Sürer
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 260
Özet
İki ayrı tür olarak imlenen kurmaca ve belgesel; kurmacanın gerçekliğe duyduğu ihtiyaç temelinde belgesel öğelere yönelmesi, belgeselin de kurmaca filmin kod ve konvansiyonlarına duyduğu ihtiyaç sonucu kurmaca öğelere yönelmesiyle zaman zaman iç içe geçerek etkileşimli bir form oluştururlar. Çalışma, 2000 sonrasında politik Türkiye sinemasında belirginleşen kurmaca-belgesel etkileşimli formun, politik içerik ile olan ilişkisinin mahiyetini araştırmaya yöneliktir. Bu bağlamda etkileşimli formun politik filmlerde ne şekilde ve ne amaçla kullanıldığı ve bu formun politik içerikle olan ilişkisi, 2000 sonrası politik filmler üzerinden değerlendirilmiştir. Nitel araştırma yönteminin kullanıldığı çalışmada veri toplama yöntemi olarak doküman incelemesi yapılmış ve örneklem olarak seçilen Gelecek Uzun Sürer filmi, yinelemeli bir izleme sürecine tabi tutularak, belirtilen bağlamlarda etraflıca çözümlenmiştir. 2000 sonrası Türkiye politik sinemasında hem içerik hem biçim hem de ikisinin etkileşimi bağlamında alternatif bir alanı imleyen filmler; hem ele aldıkları konu bağlamında hem de kurmaca-belgesel etkileşimli formları/biçimleri bağlamında sınırların bulanıklaştığı bir alanı temsil ederler. Bu bağlamda araştırma sonunda; ele alınan politik temanın etkileşimli biçimi dayattığı ve politik tema – kurmaca/belgesel etkileşimli form arasında aktif bir ilişkinin varolduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Signified as two different categories, fiction and documentary occasionally engage and create an interactive form as fiction requires reality and documentary needs codes and conventions of fiction. This study aims to research the nature of relation between political contents and interactive form of fiction-documentary, which became clear in political cinema of Turkey after 2000. In this regard, use of the interactive form in political films and its relationship with political contents were evaluated in political films featured after 2000. In this study where qualitative research methodology was followed and document analysis method was preferred to collect data, Gelecek Uzun Sürer, movie selected as sample and analyzed in the specified context thoroughly wtih repetitive watching process. Political Films featured in Turkey after 2000, represent an area with blurred boundaries in the context of both issues addressed in the films and interactive fiction-documentary form. In this regard, in conclusion it is found that political theme imposes interactive form and there is an active relationship between political theme and interactive fiction-documentary form.