Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararları çerçevesinde Türkiye'de toplantı ve gösteri yürüyüşü özgürlüğünün sınırlandırılması
Limiting the freedom of assembly and demonstration march in Turkey under the European Court of Human Rights
- Tez No: 421551
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KASIM KARAGÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Toplantı ve Gösteri Yürüyüşü Özgürlüğü, Orantısız Müdahale, Biber Gazı, 1982 Anayasası 34. madde, 2911 sayılı Kanun, AİHM, AİHS 11. madde, Freedom of Assembly and Demonstration March, Disproportionate Force, Tear Gas, Article 34 of the 1982 Constitution, Law no.2911, ECtHR, Article 11 of the ECHR
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Toplantı ve gösteri yürüyüşü özgürlüğünün kullanabilmesi, demokratik bir hukuk devletinin vazgeçilmez unsurlarından biridir. Bu özgürlüğün kullanılabilmesi birden çok kişinin bir araya gelmesine bağlıdır. Bu sebeple diğer düşünceyi açıklama araçlarına oranla daha önemli ve etkilidir. 1982 Anayasası'nın 34. maddesi, 2911 sayılı Kanun ve AİHS 11. maddesi bu özgürlüğün sınırlarını çizmektedir. Toplantı ve gösteri yürüyüşü özgürlüğünün kullanılabilmesinde devletin bazı yükümlülükleri vardır. Uygulamada, idari makamların özellikle kolluk kuvvetlerinin barışçıl toplantılara müdahale ettiği ve bu müdahalenin orantısız olduğu görülmektedir. Bu müdahaleler, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin Türkiye aleyhine verdiği kararların temel sebebini oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
The exercise of freedom of assembly and demonstration march is an indispensible factor in a rule of law. The exercise of this freedom is dependent on gathering of more than one person. For this reason, it is more important and effective than other thought of explanation tools. Article 34 of the 1982 Constitution, Law no.2911 and Article 11 of the ECHR describe the limits of this freedom. The exercise of freedom of assembly and demonstration march loads obligations to the state. In practice, it is clear that, administration, especially security forces, interfere peaceful assembly and use disproportionate force. This interventions are the main reasons underlying the violations found againts Turkey by European Court of Human Rights.